U sjevernim i istočnim krajevima BiH oprez zbog magle i vlažnog kolovoza

U sjevernim i istočnim krajevima Bosne i Hercegovine na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, upozorava se na smanjenu vidljivost zbog magle. Na putevima u tim područjima i kolovoz je vlažan, pa se savjetuje opreznija vožnja, uz obavezno držanje propisanog rastojanja između vozila.

Zbog radova na sanaciji klizišta na magistralnom putu M-16 Jajce-Crna Rijeka u mjestu Lučina, tokom dana saobraća se naizmjenično jednom trakom, uz povremene obustave u trajanju do sat vremena.

Od jutros od 08.00 sati do ponedjeljka (26.09.) do 05.00 sati, na mostu M-1 na izlaznom kraku s autoputa A-1, ispred naplatnog mjesta Zenica jug, saobraćaj će se odvijati naizmjenično, jednom trakom.

Zbog održavanja sportske manifestacije (“Tour de Culture”) danas od 10.00 do 17.00 sati na magistralnom putu Bosanska Krupa-Cazin-Bihać (M-14 i M-4) vozila će saobraćati usporeno u smjeru kretanja učesnika manifestacije, uz moguće obustave do 15 minuta. Apeluje se na vozače da na toj relaciji voze opreznije i da poštuju upute policije i ovlaštenih lica iz pratnje.

Večeras od ponoći, na putevima na području RS zabranjeno je kretanje teretnim vozilima iznad 3,5 tone ukupne mase.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Zbog radova na području Hrvatske, na GP Orašje-Županja vozila saobraćaju usporeno u oba smijera.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT
A-1 Sarajevo-Zenica, zbog radova na mostu M-1 na izlaznom kraku s autoputa A-1 ispred naplatnog mjesta Zenica jug, saobraćaj će se odvijati naizmjenično, jednom trakom, od subote (24.09.) od 08.00 sati do ponedjeljka (26.09.) do 05.00 sati.
Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI
M-1.8
Lončari-Orašje, zbog deminiranja terena na lokaciji Dusine, saobraćaj se povremeno obustavlja u trajanju do pola sata (uz propuštanja do 15 minuta).
M-4
Teslić-Jelah, zbog deminiranja terena na lokaciji Vrela saobraćaj se od 08.00 do 16.00 sati povremeno obustavlja u trajanju do pola sata (uz propuštanja do 15 minuta).
Simin Han-Kalesija, zbog sanacije mosta preko rijeke Dubnice, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.
Ljetinić-Jelah, zbog radova na polaganju kanalizacijskog kolektora, od 08.00 do 16.00 sati povremeno se saobraća jednom trakom.
M-5
Ključ-Mrkonjić Grad – zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.
Trg Maršala Tita u Bihaću, zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.
Bihać-Izačić, zbog izgradnje pješačke staze u naselju Izačić, od 07.00 do 17.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Busovača-Kiseljak (Polje) zbog izvođenja radova na izgradnji pješačke staze, od 08.00 do 18.00 sati povremeno se saobraća jednom trakom.
M-16
Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina), zbog radova na sanaciji klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom uz povremene obustave u trajanju do 60 minuta.
Banja Luka-Jajce (na lokalitetu Bočac) zbog izvođenja minerskih radova, svakodnevno od 14.00 do 14.30 sati, dolazi do obustave saobraćaja.
M-16.2
Prozor-Jablanica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz postavljenu privremenu signalizaciju.
M-16.4
Bugojno-Novi Travnik (na lokalitetu Rostovo), zbog sanacionih radova saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
M-17
Jablanica-Mostar, zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Donja Jablanica saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz moguće povremene obustave do 15 minuta.
Topčić Polje-Lašva (Nemila) zbog radova na sanaciji škarpe iznad nivele ceste, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.
Doboj-Šešlije (dionica Johovac-Rudanka), zbog izgradnje priključaka magistralnog puta na autoput, saobraćaj je regulisan privremeno postavljenom signalizacijom, čije je poštivanje obavezno.
Misurići, zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.
Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
M-19.3
Rogatica-Ustiprača (u mjestu Dub) zbog radova na bušenju i miniranju terena od 09.00 do 10.00 sati i od 13.00 do 15.00 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja.

REGIONALNI PUTEVI
R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo)-zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-435 Nevesinje-Berkovići- u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.
R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, u toku su radovi na rekonstrukciji dionice Donja Vogošća-Malešići, zbog čega se na mjestima izvođenja radova saobraća naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
R-445 Bilješevo-Kakanj (Karaulsko polje, općina Kakanj), zbog neophodnih sanacionih radova saobraća se otežano, jednom trakom.
R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, zbog radova na dionici Most na Stavnji-Lješevo saobraća se jednom trakom, naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
R-448 Goražde-Čajniče (u mjestu Zupčići), zbog radova na deminiranju terena od 08.00 do 15.00 sati, dolazi do povremenih obustava saobraćaja.
R-454a Bratunac-Drinjača- zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko pet tona.
R-455a Svatovac-Živinice-Zelenika, zbog rekonstrukcije kolovoza obustavlja se saobraćaj na dionici Živinice (Finali-pruga)-Kulića raskršće (M-18). Saobraćaj se iz Pravca Priluka za Živinice preusmjerava preko Ljubača, dok putnička vozila mogu koristiti lokalnu cestu kroz naselje Litve.
R-465 Maglaj-Zavidovići, zbog deminiranja terena na lokalitetu klizište Krsno Polje-Straište (općina Maglaj) od 08.00 do 16.00 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.
R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova na izgradnji saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine, na snazi je potpuna obustava saobraćaja za vozila preko 15 tona nosivosti, dok ostala vozila saobraćaju lokalnim putem kroz selo Brestvo.

KANTON SARAJEVO
Zbog izvođenja radova u ulici Obala Kulina bana (od spoja sa mostom Skenderija do spoja sa mostom Drvenija) zabranjen je saobraćaj u lijevoj traci u dozvoljenom smijeru kretanja, dok je druga draga slobodna za saobraćaj.
Zbog izvođenja radova od 08.00 do 18.00 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Dejzina Bikića (od spoja sa ulicom Šipska do spoja sa ulicom Zije Dizdarevića). Vozila saobraćaju alternativnim pravcima.
Zbog izvođenja radova u zoni pružnog prelaza (raskrsnica) “Alića rampa” na regionalnom putu R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, privremeno je obustavljen saobraćaj na dijelu ulice Bosanski put (od centra Bingo do spoja sa R-445). Alternativni pravac kretanja: 126. Ilijaške brigade-Hašima Spahića-R-445.
Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice na dijelu ulica Ante Babića i Ive Andrića (spoj “X” transferzale i novoizgrađene “A” transferzale), obustavljen je saobraćaj u dijelu ulice Ive Andrića (od raskrsnice sa ulicom Olimpijska do raskrsnice sa ulicom Ante Babića).
Zbog izvođenja sanacionih radova, usporeno se saobraća u ulicama: Sedrenik, Safeta Zajke, Gradačačka, Porodice Ribar, Zmaja od Bosne, Donja Mandžina, Mahmutovac, Sulejmana Omerovića Cara, Kemal Begova i Lužansko polje, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

FENA

Share this post on social media