Bilalić: Nema straha kod povratnika nakon incidenta u Fazlagića Kuli, niti euforije na ulicama Gacka zbog referenduma

Ne vidim nikakav strah kod povratnika, stanje je redovno, a čak ne vidim nikakvu euforiju povodom referenduma na ulicama Gacka jer se sve političke partije u Gacku pripremaju za prave legalne izbore, one 2. oktobra, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća nakon incidenta koji se desio sa pokušajem otvaranja biračkog mjesta za glasanje na neustavnom referendumu o Danu RS-a u Fazlagića Kuli.

”Danas je prepuna Fazlagića Kula prepuna ljudi koji rade poljoprivredne jesene radove. Dan je sunčan i miran. Nadamo se da će tako i ostati”, poručio je efendija Bilalić.

Efendija Bilalić je za AA pojasnio kako je došlo do incidenta u Fazlagića Kuli sa pokušajem otvaranja biračkog mjesta za glasanje na neustavnom referendumu o Danu RS-a.

”Mi smo još prije 15 dana, odnosno 9. septembra, Savjet mjesne zajednice Kula kao jedine bošnjačke mjesne zajednice u istočnoj Hercegovini te Medžlis islamske zajednice Gacko i OO SDA Gacko donijeli zaključak da ne želimo učestvovati u izbornom procesu za referendum i da ne želimo da se biračko mjesto u Kuli otvori, jer je to 100-postotno bošnjačko biračko mjesto sa 117 birača. Dobili smo na neki način pozitivan odgovor da neće to biti sa naznakom da će biti dislociran taj birački odbor u grad i ko želi da ode, ako ima neko ko želi, a nema takvih. Nažalost sinoć su oni očistili školu bez znanja mjesne zajednice i bilo koga. Došli su neki momci iz grada i spremili za danas”, rekao je efendija Bilalić.

Navodi da su građani Fazlagića Kule sinoć poslije jacije imali zbor građana.

”To je boračka povratnička populacija. Nismo to dozvolili da se ni na koji način oskrnavi 100 metara od te škole centralno šehidsko obilježeje za 400 gatačkih šehida i stavili smo katanac i lanac na bravu škole i čekali smo predsjednika komisije za referendum Ranka Brakića da vidimo zašto nisu ispoštovali naš zaključak koji smo im dostavili. Mi smo tražili da se dislocira na neki način birački odbor na obostrano zadovoljstvo i tek kada je bila krenula Jedinica za podršku iz Trebinja razumom komandira Policijske stanice u Gacku Saše Glušca je spuštena tenzija i na neki način i ono što smo prvi puta tražili to je ispoštovano, dislocirano je to biračko mjesto u grad, a škola je ostala zatvorena”, rekao je efendija Bilalić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća istakao je kako vjeruje da je ovo bio izolirani pokušaj.

”Ustvari ovo se od početka znalo se šta će se desiti u Kuli. Oni su bili svjesni da će biti reakcija, samim tim i drago mi je da je incident spriječen bilo koje vrste. Mi smo u ljudskoj atmosferi dočekali te ljude, taj birački odbor i samo smo tražili argumentovano da nam se ispoštuje zaključak, zašto smo prevareni”, pojasnio je Bilalić.

Efendija Bilalić rekao je da se i Bošnjaci Gacka, odnosno tog dijela istočne Hercegovine zajedno sa svim drugim političkim partijama pripremaju za lokalne izbore koji će se održati u narednu nedjelju, 2. oktobra.

”Zajedno sa svima njima i mi se pripremamo i pozivam sve Gačane sa pravom glasa da odvoje vrijeme 2. oktobra i da dođu i daju svoj glas i pomoć da izborimo bošnjačkog odbornika u Skupštini opštine Gacko”, poručio je efendija Bilalić.

(AA)

Share this post on social media