Putin nakon avionske nesreće u Crnom moru: Sutra je dan nacionalne žalosti u Rusiji

Putin nakon avionske nesreće u Crnom moru: Sutra je dan nacionalne žalosti u Rusiji
photo: Anadolu Agency

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je kako će uzrok pada aviona Tu-154 u Crnom moru biti predmet opsežne istrage i kako će porodice stradalih u jutrošnjoj avionskoj nesreći od Rusije dobiti svaku potrebnu podršku, javlja Anadolu Agency (AA).

Ruski putnički avion Tu-154 s 92 putnika i člana posade, koji je letio prema Siriji, pao je jutros u Crno more, nekoliko minuta nakon polijetanja iz Sochija. Avion ministarstva odbrane Rusije Tu-154 prevozio je poznati hor Alexandrov na koncert u ruskoj zračnoj bazi u regiji Latakija.

Nakon što je rusko Ministarstvo odbrane saopćilo da u nesreći nije bilo preživjelih, predsjednik te zemlje Putin je saopćio da je vlada imenovala posebnu komisiju za istragu o uzrocima tragedije.

Putin je uputio poruku sućuti porodicama stradalih u avionskoj nesreći i proglasio 26. decembar danom nacionalne žalosti u Rusiji.

“Sutra će biti proglašen dan nacionalne žalosti za žrtve jutrošnje avionske nesreće”, kazao je Putin.

Uporedo s tim, ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov izjavio je da je još uvijek rano govoriti o povlačenju aviona tipa Tu-154 iz upotrebe.

“U svijetu imamo mnogo tipova aviona koji se više ne proizvode, a koji su još u upotrebi. Očekivani vijek trajanja tih aviona je 40 godina, a u svijetu imamo avione koji se koriste i do 60 godina”, kazao je Manturov.

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je saopćilo da nema preživjelih u nesreći, a da se u avionu nalazilo 64 muzičara, devet novinara, osam vojnika, jedan predstavnik nevladine organizacije, dva zvaničnika Ministarstva i osam članova posade.

U toku je opsežna akcija potrage za avionom u Crnom moru u kojoj učestvuju brojne ekipe spasilačkih službi sa deset brodova i pet helikoptera.

Ruski mediji javljaju da su pronađene olupine srušenog aviona i da je iz mora izvučeno najmanje deset beživotnih tijela stradalnika.

Ministarstvo je također saopćilo da je avion Tu-154 proizveden prije nešto više 30 godina i da je posljednji put bio na popravci krajem 2014. godine. Avion sa kobnog leta Sochi – Latakija sakupio je 6.689 sati letenja, a redovni pregled letjelice izvršen je u septembru ove godine.

“Avionom Ministarstva odbrane Rusije upravljao je iskusni pilot Roman Volkov. Riječ je o pilotu prve klase sa više od 3.000 sati letenja”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Spasilačke službe su dijelove aviona pronašle 1,5 kilometara od obale na dubini od 50 do 70 metara.

(AA)

Share this post on social media