Potpisani ugovori za projekte boračke kategorije vrijedni 220.000 KM

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević potpisao je ugovore s 21 pojedincem iz boračke kategorije, kojima je  dodijeljeno 220.000 KM za projekte iz oblasti poljoprivrede, građevinarstva i slično.

– Očekujemo da će s realizacijom ugovora posao dobiti oko 20-ak pripadnika boračkih kategorija – rekao je predsjednik Komisije za sredstva “Transfer pomoć u zapošljavanju boračkih kategorija putem boračkih zadruga” Adem Šačić.

Inicijator ove ideje je resorni ministar Bukvarević koji je krajnjim korisnicima poželio da uspješno iskoriste sredstva, namijenjenih za uzgoj malina, lješnjaka, preradu i prodaju ljekovitog bilja, stočarsku proizvodnju i proizvodnju ekoloških jaja, brašna, te nabavku opreme za građevinarstvo, CNC mašina i plastenika.

– Na taj način pojedinci iz boračke kategorije dolaze do posla, ali i dostojanstva, te osiguravaju sredstva za svoju porodicu – naglasio je Bukvarević ohrabrujući i druge pripadnike ove kategorije da učestvuju u ovome, imajući u vidu da se borci koji imaju više od 50 godina teško zapošljavaju.

Potpisivanje ugovora održano je u okviru druge faze dodjele sredstava transfera, čiji je ukupan iznos milion KM. U prvoj fazi s 37 aplikanata potpisani su ugovori u vrijednosti od 91.000 KM, pri čemu se očekuje zapošljavanje 60 pripadnika boračkih kategorija.

FENA

Share this post on social media