Nije policija kriva što neko ima 30.000 KM kazni, a opet je za volanom

Nije policija kriva što neko ima 30.000 KM kazni, a opet je za volanom
Nije policija kriva što neko ima 30.000 KM kazni, a opet je za volanom
BH Telecom

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica iznio je uvodne riječi na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji, ističući da je MUP KS odnosno Uprava policije glavni partner Tužilaštvu BiH u provođenju aktivnosti.

Istakao je da su unaprijedili rad Uprave policije MUP KS, primili nekoliko stotina novih policajaca i u toku je novo zapošljavanje, ali da će i veći broj policijskih službenika uskoro otići u zasluženu penziju.

Katica je kazao da se radi na unaprijeđenju sigurnosne situacije u saobraćaju.

„Za prva dva mjeseca 2024. godine oduzeto je 40 vozila. Tražimo izmjene pojedinih zakona jer je to neophodno „oružje“ u rukama policije. Nije policija kriva što neko ima 30.000 KM za kazne, a policija ne može da ga liši slobode. Tražimo izmjene Zakona o osnovama sigurnosti u saobraćaju, da se obijesna vožnja normira kao krivično djelo“, kazao je Katica.

On je istakao da prekršioci ne plaćaju novčane kazne koje bi trebale biti metod odvraćanja od ponavljanja prekršaja. Umjesto toga, prekršioci su i dalje za volanom a kazne ne plaćaju.

Policijski komesar Fatmir Hajdarević kazao je da je 58 posto prijavljenih lica povratnici u činjenju krivičnih djela.

U 2023. godini bila su četiri ubistva i sva su rasvijetljena, dok je bilo šest pokušaja ali su sva rasvijetljena.

Kada je riječ o zapljeni opojne droge u prošloj godini, Uprava policije MUP KS je zaplijenila velike količine droge i zabilježeno je povećanje u odnosu na 2022. godini.

“Imamo saradnju sa EUROPOL-om, INTERPOL-om, DEA-om i imamo njihovo puno povjerenje. Radimo i na aplikacijama Sky i Anom”, kazao je komesar Hajdarević.

Patria

Share this post on social media