Srednjobosanski kanton dobio novu vladu koju čine uglavnom stari kadrovi

Srednjobosanski kanton dobio novu vladu koju čine uglavnom stari kadrovi
Srednjobosanski kanton dobio novu vladu koju čine uglavnom stari kadrovi

Skupština Srednjobosanskog kantona danas je imenovala sa 23 glasa “za” novu vladu koju će činiti ministri SDA i HDZ-a.

Konstituirajućoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona prisustvovalo je 30 zastupnika od kojih je 29 glasalo za dnevni red, a jedan zastupnik je bio suzdržan.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Nedžad Orman je kazao da je komisija potvrdila prijedlog mandatara Tahira Lende koji je bio u skladu sa Ustavom.

Mandatar Vlade Srednjobosanskog kantona i bivši premijer Tahir Lendo je obrazložio prijedlog za novu vladu SBK koji će činiti većinom stari ministri.

Zastupnica Ljubinka Atansijević je ukazala na diskriminaciju prema kadrovima is srpskog naroda, te da se pokazala licemjernost onih koji su dugo godina na vlasti – partneri SDA i HDZ.

Zastupnik SDP-a Admir Škandro je kazao da ovo neće biti Vlada SBK već vlada HDZ-a iako je HDZ puno slabiji partner.

SDA je ubjedljiv pobjednik u SBK kada uzmemo rezultate HDZ-a i koalicije osam stranaka na izborima i rezultat svih stranaka sa hrvatskim predznakom. Kormilo su prepustili HDZ-u i opet će biti natezanja vi nama, pa ćemo mi vama”, kazao je Škandro.

Nakon glasanja, sa 23 glasa “za” i sedam glasova protiv imenovanja je nova Vlada SBK.

Na čelu ministarstva obrazovanja ostat će ministar Bojan Domić, dok će Anto Matić ostati ministar zdravstva. Promijena neće biti ni u finansijama gdje će ostati Mirjana Plavčić te u unutrašnjim poslovima gdje ostaje ministar Feliks Vidović. Amir Šečibović ostaje također ministar prostornog uređenja.

Promjene dolaze u ministarstvu privrede za što je imenovan ministar Sedžad Milanović i ministarstvu poljoprivrede koje će pripasti bivšem načelniku Viteza Advanu Akeljiću. Ministrica Božana Petrović predložena je za pravosuđe i upravu.

Nakon glasanja novoizabrani ministri su položili zakletvu te je uslijedilo obećanja da će raditi na razvoju i poboljšanju života građana u Srednjobosanskom kantonu.

Patria

Share this post on social media