Do kraja septembra još pet bh. gradova dobiva omladinske klubove

Do kraja septembra još pet bh. gradova dobiva omladinske klubove
Do kraja septembra još pet bh. gradova dobiva omladinske klubove - photo: FENA

Centar za omladinski razvoj PRONI privodi kraju projekt YouVolution u okviru kojeg će još pet bh. gradova dobiti omladinske klubove.

Omladinski klubovi kao rezultat tog projekta su prostorije za mlade koje će nam općinske institucije u tim gradovima i općinama ustupiti, a gdje će naši educirani omladinski radnici provoditi svoje aktivnosti tj. aktivnosti za mlade iz tih lokacija – izjavio je za Fenu generalni menadžer Centra za omladinski razvoj PRONI Jasmin Jašarević.

Centar za omladinski razvoj potpisao je memorandume o razumijevanju s gradskim i općinskim vlastima u Prijedoru, Cazinu, Bosanskom Petrovcu, Bihaću i Trebinju, i u tim sredinama do kraja septembra bit će otvoreni omladinski centri.

Cilj nam je skloniti mlade ljude s ulice i omogućiti im uključivanje u neke kreativne, edukativne i zabavne aktivnosti, da razbijemo monotoniju dok nema škole. Čitava ova situaciju oko koronavirusa dosta negativne utječe na mlade ljude te ih kroz ove aktivnosti pokušavamo potaknuti kako bi se aktivnije uključili u društvo – dodao je.

Jašarević kazao je kako su zadovoljni dosad urađenim te ističe kako su mladi ljudi već dali niz dobrih ideja za razne projekte i aktivnosti.

Dugo godina nije bilo aktivizma mladih u nekom od ovih općina i gradova i zadovoljni smo kako projekt teče. Pozivam sve ostale lokalne zajednice da nam se obrate kako bi i u njihovom gradu osigurali neki prostor za mlade, odnosno omladinski klub – kazao je Jašarević.

Centar za omladinski razvoj PRONI je nevladina, neprofitna i nepolitička organizacija, osnovana s ciljem planiranja i provođenja edukacija u oblasti rada s mladima. Za cilj ima razvijanje i promoviranje mira i aktivizma među aktivnim građanima.

PRONI je osnivač najveće mreže omladinskih klubova u BiH – 42 kluba mladih, te inicijator i suosnivač obnove jednog od najvećih omladinskih centara u BiH – Omladinskog centra Brčko distrikta BiH.

PRONI tim broji 16 stalno zaposlenih, 70 volontera i preko 2.500 registriranih članova. U protekle 22 godine surađivali su s više od 40.000 mladih.

FENA