U toku pripreme za zimsku sezonu na Jahorini

U toku pripreme za zimsku sezonu na Jahorini
U toku pripreme za zimsku sezonu na Jahorini - photo: FENA

Na bosanskohercegovačkoj olimpijskoj planini Jahorini nakon uspješne ljetne sezone u toku su pripreme za nadolazeću zimsku sezonu u kojoj je prioritet dočekati skijaše s do sada najbolje uređenim stazama.

Staze su već u ranijem periodu proširene, ublažene, prilagođeni su nagibi i urađena je drenaža, a sada je u toku posljednja faza koja podrazumijeva uklanjanje i mljevenje kamena, potpuno zatravnjivanje podloge na dubini od 15 do 20 cm specijalnom mehanizacijom koja “pegla” sve zemljane i kamene neravnine do najsitnijih frakcija.

Već zaravnjene staze se humusiraju, a potom se radi zatravljivanje i do sada je implementirano oko 7.000 m3 humusnog materijala.

Iz Olimpijskog centra Jahorina kazali su da će skijaši ove zime uživati više nego ikada skijajući na idealno pripremljenim stazama, a najavili su da će skijanje biti moguće i na minimalnim količinama snijega.

Na Jahorini su u toku i radovi na rehabilitaciji dijela regionalnog puta na dionici Bistrica-Podgrab, dužine 2.250 metara, što je projekt Puteva Republike Srpske.

Uz podršku općine Pale urađeno je i osvjetljenje trase dužine od 4.200 metara koja vodi do Olimpijskog bara na taj način je posjetiocima omogućeno da uživaju u šetnji najljepšom stazom na planini.

Brojne su prednosti osvjetljenja te trase, a pošto su u pitanju moderne svjetiljke, ne očekuje se negativan uticaj na životnu sredinu i biljni svet.

Olimpijski centar Jahorina u danima pandemije predstavlja utočište za sve veći broj posjetilaca. Planinsko prostranstvo i netaknuta priroda te ponuda adrenalinskih atrakcija plasirali su ovu planinu na jednu od najpoželjnijih destinacija ovog ljeta.

Prethodnog vikenda zabilježena je rekordna posjeta što se očekuje i nadolazećeg vikenda te će u skladu sa zahtjevima korisnika usluga ovog centra, svi ljetni sadržaji posjetiocima biti na raspolaganju uz produženo radno vrijeme od 9.00 do 19.00 sati u terminu od 27. do 30. augusta.

FENA

Share this post on social media