U Švicarskoj uhapšena Elfeta Veseli, osumnjičena za ratni zločin: Hladnim oružjem navodno ubila dječaka

Postupajući po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), vlasti Švicarske Konfederacije su u Kantonu Neuchstel lišile slobode Elfetu Veseli (rođena 1960. godine), osumnjičenu za ubistvo dječaka srpske nacionalnosti 1992. godine u okolici Zvornika, javlja Anadolu Agency (AA).

Osumnjičena je pod istragom da je zajedno sa drugim osobama, u ljeto 1992. godine, u blizini mjesta Kamenica kod Zvornika, na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića.

“Tužilaštvo BiH provelo je opsežnu istragu tokom koje je prikupilo dokaze kojima sumnjiči navedenu i došlo do saznanja da se osumnjičena duže vremena nalazi na području Švicarske Konfederacije, te su pokrenute aktivnosti za njeno lociranje, uhićenje i izručenje pravosuđu BiH”, saopćeno je iz ove institucije.

Navode da su obaviješteni da se osumnjičena u Švicarskoj usprotivila dobrovoljnom izručenju po skraćenoj proceduri u BiH, pa će se u narednom periodu pristupiti aktivnostima za njeno izručenje i deportaciju u BiH, gdje će joj se suditi.

(AA)

Share this post on social media