Ismet Gavrankapetanović imenovan za novog generalnog direktora KCUS-a

Ismet Gavrankapetanović imenovan za novog generalnog direktora KCUS-a
Ismet Gavrankapetanović imenovan za novog generalnog direktora KCUS-a

Profesor doktor Ismet Gavrankapetanović imenovan je za novog generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Odlučio je to jučer Upravni odbor KCUS-a, a odluka o imenovanju bit će upućena federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu na potvrđivanje.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović rođen je u Sarajevu 1962., gdje je završio Prvu gimnaziju kao učenik generacije te Medicinski fakultet 1986. godine.

Dvije godine kasnije odbranio je doktorsku tezu. Aktivno govori engleski, francuski i arapski jezik.

Gostujući je profesor na uglednim svjetskim univerzitetima i član brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija.

Između ostalog, član je i Američke akademije ortopedskih hirurga, Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije i Evropskog udruženja sportske traumatologije.

Tri decenije proveo je na KCUS-u, gdje je u najtežim ratnim danima bio na raspolaganju svojim sugrađanima, ali i borcima na mnogim ratištima u BiH. Odškolovao je novu generaciju vrsnih ortopeda.

Bio je šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, direktor Instituta za naučno-istraživački rad i razvoj.

Godine 2004. izabran je za vanrednog profesora na Katedri za hirurgiju i ratnu hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 2007. za šefa Katedre, a 2010. za redovnog profesora.

Od 2018. je ortoped u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, 2020. godine imenovan je za vršioca dužnosti direktora te zdravstvene ustanove, a godinu poslije i za direktora.

Magistrirao je menadžment, smjer Upravljanje kvalitetom u zdravstvu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 2020. godine.

Autor je velikog broja stručnih i naučnih radova objavljenih u naučnim bazama i domaćim i inostranim medicinskim časopisima, udžbenika, monografija i vodiča.

Predavač je i učesnik na velikom broju domaćih i međunarodnih kongresa, simpozija, konferencija.

Također, bio je voditelj i učesnik brojnih domaćih i međunarodnih projekata, te mentor magistrantima i doktoranima Medicinskog fakulteta UNSA.

Osim Gavrankapetanovića, kandidati za direktora KCUS-a bili su i dr. sc. med. Alen Pilav i prof. dr. Mevludin Mekić.

Patria

Share this post on social media