Žene SDA: I Banja Luka je ‘naše dvorište’

Žene SDA: I Banja Luka je 'naše dvorište'
Žene SDA: I Banja Luka je 'naše dvorište'

Žene Stranke demokratske akcije (SDA) reagirale su na posljednji javni istup predsjednice Foruma žena Partije demokratskog progresa (PDP) Marine Blagojević.

–  Žene SDA već duže vrijeme aktivno i veoma uspješno rade na edukaciji žena u politici, pa ćemo stoga vrlo rado educirati i kolegicu Blagojević u nekoliko oblasti koje, sudeći prema posljednjem istupu, ili ne razumije ili ih svjesno izbjegava razumjeti. Niti jedan funkcioner SDA ne naziva srpski narod ‘najpogrdnijim nazivima’. Ako se njena konstatacija odnosi na kvalifikacije izrečene na račun odgovornih za zločine počinjene u posljednjem ratu, trebala bi prestati s nametanjem bremena tih zločina cijelom narodu – istakle su.

Tvrdi da je cjelokupno političko i vojno rukovodstvo RS-a presuđeno za genocid i ostale ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Tu presudu nisu donijele Žene SDA već najrelevantniji međunarodni sudovi. Da institucije RS-a imaju ekskluzivitet u odgovornosti za počinjeni genocid, nisu se potrudile Žene SDA već upravo čelnici PDP-a opstruisanjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije – istaknuto je u saopćenju.

Ističu da sistemska diskriminacija Bošnjaka u entitetu RS nije procjena, a naročito nije neutemeljena, već je činjenica zasnovana na konkretnim brojkama i ostalim pokazateljima, poput nacionalne strukture uposlenih u entitetskim institucijama ili presuda koje govore o diskriminaciji Bošnjaka u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Odgovor na pitanje o sudbini ‘150.000 sarajevskih Srba’ potražite kod čelnika RS-a koji su ih primoravali da napuste svoje domove i presele se na prostor današnjeg entiteta RS, obećavajući im pri tome izgradnju ‘većeg i ljepšeg Sarajeva’. Provjerite i na spiskovima Sarajlija ubijenih granatiranjem i snajperskim djelovanjem s položaja pod kontrolom Vojske RS-a. Na tim adresama možete pronaći mnogo odgovora koji vas zanimaju – saopćile su Žene SDA.

FENA

Share this post on social media