Francuska vojska uvodi zabranu igranje popularne igrice “Pokemon Go”

BH Telecom

Francuska vojska, iz sigurnosnih razloga, uvodi zabranu igranja igrice “Pokemon Go” u vojnim objektima, javlja Anadolu Agency (AA).

Magazin “Le Canard Enchaine”, pozivajući se na izvore iz francuskog Ministarstva odbrane, navodi da zvaničnici francuske vojske planiraju uvesti zabranu igranja popularne igrice u vojnim objektima.

Istakli su da je virtualni lik – Pokemon otkriven u “osjetljivim” područjima u zgradama ministarstva i vojnim objektima. Naglašeno je da su se “posljednjih mjeseci zlonamjerne osobe na različite načine pokušale infiltrirati u vojne objekte, a sve u cilju različitih napada.”

Do sada je u vojskama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Tajlanda i Indonezije uvedena zabrana igranja “Pokemon Go” zbog, kako je navedeno, rizika po sigurnost u ovim objektima ali i slabosti koje se mogu javiti u obavještajnom sektoru.

Japanska kompanija Nintendo početkom jula lansirala je interaktivnu igricu Pokemon Go koja igračima omogućava da pomoću kamere i GPS-a pronalaze, hvataju i bore se s Pokemonima koji “oživljavaju”. Za sve to je neophodno kretanje do određenih lokacija.

Igricu su već zabranili u nekim zemljama dok u drugima igrači zadobijaju povrede uslijed igranja, odnosno “hvatanja” Pokemona ne obazirući se na saobraćaj i opasnosti na ulicama i trgovima. Zbog nepažnje u kretanju tokom igranja igrice zabilježeno je nekoliko smrtnih slučajeva u više zemalja.

Anadolu Agency

Share this post on social media