U Banjoj Luci sastanak Salkića, Mahmutbegović i Bukvarevića s borcima

U Banjoj Luci je u toku sastanak potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića s potpredsjednicom Federacije BiH Melikom Mahmutbegović, ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata FBiH Salkom Bukvarevićem, kao i predstavnicima boračkih udruženja.

Teme sastanka su status boraca Armije RBiH i članova njihovih porodica povratnika u RS, odluka o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, kao i secesionistička politika predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika.

– Odluka o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske je neustavna, a traženje izjašnjenja građana RS-a o pitanju koje je Ustavni sud BiH već riješio, predstavlja direktno kršenje Dejtonskog sporazuma. Nedopustivo je da se odluke najviših državnih sudova ne poštuju, a secesionistička politika predsjednika Republike Srpske šteti cijeloj Bosni i Hercegovini, naročito Bošnjacima u ovom entitetu. Ovakva politika predsjednika manjeg bh. entiteta najdrastičnije ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini – izjavio je jučer predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH Šerif Patković.

Koordinaciju temeljnih boračkih udruženja Armije RBiH čine: Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH, Savez ratnih vojnih invalida FBiH, Savez boraca FBiH i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja.

FENA

Share this post on social media