FOTO: Zamjenik načelnika britanskog Generalštaba Messenger u Travniku: Imate Oružane snage na koje trebate biti ponosni

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč sa saradnicima su u kasarni ”Travnik“ u Travniku primili u posjetu zamjenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga UK Velike Britanije i Sjeverne Irske generala Gordon Messengera, sa kojim su razgovarali o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, regionalnoj sigurnosnoj saradnji i euroatlantskom putu BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Delegaciju Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, pored generala Messengera sačinjavali su ambasador UK Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edward Ferguson i vojni ataše pukovnik Paul Marshall.

General Messenger se također, u pratnji svojih domaćina, tokom posjete kasarni ”Travnik“ susreo sa mladim oficirima koji su se obučavali na najprestižnijim vojnim akademijama u Ujedinjenom Kraljevstvu, od kojih su neki završili kao najbolji u svojoj klasi.

Tokom bilateralnog sastanka ministrica odbrane Marina Pendeš se zahvalila generalu Messengeru i Oružanim snagama UK Velike Britanije i Sjeverne Irske na svesrdnoj pomoći, posebno u oblasti školovanja, podršci PSOTC čije kurseve pohađaju i studenti iz Ujedinjenog kraljevstva, projektu Programa odabira, obuke i prijema mladih oficira, kao i projektu Prevencije seksualnog nasilja, kao i drugim vidovima bilateralne odbrambene saradnje.

Također, ministrica Pendeš je istakla visok nivo saradnje Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga Ujedinjenog kraljevstva, kao i značajan doprinos UK Velike Britanije i Sjeverne Irske na putu BiH ka euroatlanstskim integracijama koji prevazilazi bilateralarnu odbrambenu saradnju.

Pendeš je generala Messengera upoznala i sa napretkom u vezi priključivanja Bosne i Hercegovine MAP-u, radu na Pregledu odbrane, uništavanju viškova naoružanja i municije i angažovanju pripadnika Oružanih snaga u mirovnim misijima.

General Messenger je saradnju sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH ocijenio kao ”jednu od najvažnijih partnerstava“ koje Oružane snage UK ostvaruju, pri čemu je naglasio da Bosna i Hercegovina ima oružane snage ”na koje možete biti ponosni“.

Messenger je izrazio očekivanje da će se u narednom periodu ostvariti i ”ambiciozni plan modernizacije, sa ciljem da se stvore kapaciteti koje će ova zemlja očekivati od svojih Oružanih snaga u 2025 godini”.

Izrazio je spremnost da zajedno sa njihovim međunarodnim partnerima pomognu da taj cilj postignemo.

Anadolu Agency

Share this post on social media