Ko je vođa Hamasa Saleh al-Arouri koji je sinoć ubijen u Bejrutu?

Ko je vođa Hamasa Saleh al-Arouri koji je sinoć ubijen u Bejrutu?
Ko je vođa Hamasa Saleh al-Arouri koji je sinoć ubijen u Bejrutu? - photo: Patria

Saleh al-Arouri bio je jedna od najviših ličnosti u hijerarhiji Hamasa, vodeći čovjek i na političkom i na vojnom frontu, javlja BBC.

Ovaj 57-godišnjak je bio zamjenik šefa Hamasovog političkog biroa i pomogao je u
uspostavljanju vojnog krila grupe, Brigade Izz al-Din al-Qassama i ostao duboko uključen u vojne poslove grupe. Poginuo je u eksploziji u južnom predgrađu Bejruta, Dahiyeh, a za napad se okrivljuje Izrael.

Saleh al-Arouri pridružio se Hamasu 1987. godine i pomogao u uspostavljanju vojnog prisustva grupe na okupiranoj Zapadnoj obali. Bio je jedan od najbližih Hamasovih dužnosnika povezanim s Iranom i Hezbollahom u Libanu.

Ležao je u izraelskim zatvorima. Nakon puštanja na slobodu bio je pregovarač u sporazumu u kojem je više od 1.000 palestinskih zatvorenika oslobođeno u zamjenu za oslobađanje izraelskog vojnika Gilada Shalita 2011. godine.

Izraelska vojska je 27. oktobra ove godine srušila njegovu kuću na Zapadnoj obali u gradu Arura, blizu Ramale. Arouri je živio u Libanu. Libanski mediji objavili su da je ubijen u izraelskom napadu dronom na Hamasov ured u južnom bejrutskom predgrađu Dahiyeh, zajedno sa šest drugih za koje se navodi da su također bili članovi Hamasa. Ne radi se samo o tome ko je ubijen, već i gdje je ubijen.

Visoki zvaničnik Hamasa ubijen u uporištu Hezbollaha u Libanu sigurno će učiniti stvari još nesigurnijim u regiji. Privremeni premijer Libana Najib Mikati opisao je ubistvo kao novi izraelski ratni zločin koji je imao za cilj da uvuče Liban u novu fazu sukoba.

Hezbollah je napad nazvao „ozbiljnim napadom na Liban, njegov narod, njegovu sigurnost, suverenitet“ i upozorio da „ovaj zločin nikada neće proći bez odgovora i kazne“.
Izzat Al-Rishq, član političkog biroa Hamasa, kaže da je to bio „kukavički atentat od strane cionističke okupacije“.

Izraelska vojska nije komentarisala, rekavši za BBC da ne odgovara na izveštaje stranih medija.

Patria

Share this post on social media