Netanyahu prihvatio Bidenov plan o primirju u Gazi

Netanyahu prihvatio Bidenov plan o primirju u Gazi
Netanyahu prihvatio Bidenov plan o primirju u Gazi

Savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua potvrdio je jučer da je Izrael prihvatio okvirni sporazum o okončanju rata u Gazi koji sada predlaže američki predsjednik Joe Biden, iako je rekao da je manjkav i da se na njemu treba puno raditi.

U intervjuu za britanski “Sunday Times”, glavni Netanyahuov savjetnik za vanjsku politiku Ophir Falk je rekao da Bidenov prijedlog “na koji smo pristali – nije dobar sporazum, no jako nam je stalo da se taoci puste, svi.”

– Puno je detalja na kojima se treba raditi – rekao je Falk, dodavši da se uslovi Izraela, uključujući “puštanje talaca i uništenje Hamasa kao genocidne terorističke organizacije” nisu promijenili.

Biden, čiju je čvrstu podršku izraelskoj ofanzivi ustupila otvorena osuda operacije koja za posljedicu ima veliki broj civilnih žrtava, u petak je iznio svoj plan u tri faze koji je predao Netanyahuovoj vladi u svrhu okončanja rata.

– Prva faza plana zahtjeva primirje i povratak dijela talaca koje drži Hamas, nakon čega će u drugoj fazi strane pregovarati o trajnom prekidu neprijateljstava i tada će preostali taoci biti pušteni – rekao je Biden.

Biden je već zagovarao nekoliko prijedloga o prekidu vatre proteklih mjeseci, svaki sa sličnim okvirima, kao i prijedlog koji je iznio u petak, no svi su propali.

U februaru je rekao da se Izrael složio zaustaviti operacije do muslimanskog svetog mjeseca ramazana, koji počeo 10. marta, no takvo primirje nikada nije realizovano.

Jedna od spornih tačaka je insistiranje Izraela da će raspravljati o privremenim primirjima sve dok se Hamas ne uništi.

Hamas, koji ne pokazuje znakove odstupanja, kaže da će osloboditi taoce samo ako dođe do trajnog okončanja rata.

U svom govoru, Biden je rekao da njegov posljednji prijedlog “donosi bolji ‘dan poslije’ u Gazi bez Hamasa na vlasti”.

Nije razjasnio kako bi se to trebalo postići, no naglasio je da “postoje brojni detalji o kojima se treba raspravljati kako bi se prešlo iz faze jedan u fazu dva”.

Patria

Share this post on social media