Otvorena birališta u SAD-u, prijevremeno glasalo 100 miliona Amerikanaca

Otvorena birališta u SAD-u, prijevremeno glasalo 100 miliona Amerikanaca
Otvorena birališta u SAD-u, prijevremeno glasalo 100 miliona Amerikanaca

Izborni dan u Sjedinjenim Državama službeno je u toku, a fokus je usmjeren na utrku za Bijelu kuću između predsjednika Donalda Trumpa, koji traži drugi mandat, i njegovog suparnika, veterana demokrata Joea Bidena.

Dva su gradića u sjeveroistočnoj državi New Hampshire započela glasanje svojim tradicionalnim ponoćnim otvaranjem biračkih mjesta.

U nekim većim gradovima na istočnoj obali biračka mjesta bit će otvorena u 6 sati ujutro (1100-1200 GMT). Nakon toga otvorit će se birališta u šest vremenskih zona u 50 država koje sudjeluju u izborima. Posljednja birališta zatvorit će se na Aljasci, na krajnjem zapadu, kad je na istoku već jutro.

Diljem zemlje već je glasalo oko 100 miliona Amerikanaca putem prijevremenog ličnog glasanja i poštom. Broj je ove godine naglo porastao, jer su različita mjesta proširila prijevremeno glasanje zbog pandemije koronavirusa.

U 2016. godini ukupno je glasalo gotovo 140 miliona ljudi, a promatrači očekuju da bi ovogodišnji odaziv mogao srušiti rekorde, piše dpa.

Budući da je Biden neprestano vodio u anketama, uključujući i ključne države, republikanac Trump bori se za ostanak u Bijeloj kući nakon turbulentne četiri godine na vlasti. Ishod je, međutim, daleko od izvjesnog.

Birači u svim državama glasaju i za niz drugih pitanja, uključujući 35 mjesta u Senatu, cijeli Zastupnički dom, brojne državne i lokalne urede i brojna referendumska pitanja od porezne politike do zakona o drogama.

Očekuje se da će kampanje trajati do posljednjeg trenutka, pokušavajući prikupiti svaki mogući glas na mjestima poput Pennsylvanije i Floride, država koje su, čini se, podijeljene i imaju značajnu težinu elektorskih glasova.

Očekuje se da će nekoliko ključnih država odrediti ishod glasanja.

Trump je posljednji dan prije izbora proveo ne samo napadajući protivnika, već i Vrhovni sud i tvrdeći bez dokaza da će na izborima biti ozbiljnih prijevara, što pokazuje da u završnici kampanje nije ublažio retoriku.

Njegova retorika o prijevari alarmirala je neke demokrate. Obje kampanje spremne su za sudske procese.

Biden se obvezuje da će okončati “haos” Trumpove ere i bolje se uhvatiti u koštac s pandemijom, optužujući Trumpa da je zabrljao. Više od 230.000 ljudi umrlo je u SAD-u od Covid-19.

Iz izbornog štaba Bidena poručili su da neće dopustiti da se Trump jednostrano proglasi pobjednikom u izbornoj noći. Zbog glasanja poštom rezultat možda neće biti jasan danima.

Za mnoge su glasače ključna pitanja na izborima pandemija, ekonomija i zdravstvena zaštita, zajedno s određenijim područjima poput prava i nadzora nad oružjem, okoliša i pobačaja.

Trump se kandidira kao konzervativac, dok je Biden prihvatio neke progresivne ideje, ali  pokušavajući izgraditi široku koaliciju.

FENA

Share this post on social media