Bakir Izetbegović: Ne znam zašto HDZ-u treba brojna delegacija s Palmerom

Bakir Izetbegović: Ne znam zašto HDZ-u treba brojna delegacija s Palmerom
Bakir Izetbegović: Ne znam zašto HDZ-u treba brojna delegacija s Palmerom

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozdravio je potez međunarodne zajednice da u razgovore o ustavnim i izbornim reformama uključi predstavnike svih parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je danas predvodio delegaciju SDA na sastanku sa Matthewom Palmerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a i izvršnom direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst.

Nakon razgovora u izjavi za medije kazao je kako je i ranije bio zagovornik ideje o uključivanju predstavnika svih parlamentarnih stranaka.

Ranije sam govorio bez uključivanja predstavnika, odnosno predsjednika, svih parlamentarnih stanaka ova stvar s izmjenama Izbornog zakona neće ići. Kao i bez snažnijeg angažmana prijatelja iz međunarodne zajednice. Dakle, mislim da ćemo dobiti oboje. Palmer i Eichhorst će danas na sastanku sa predstavnicima ljevičarskih opozicionih stranaka dogovoriti neki takav format koji će pomoći da se ostvari bolja komunikacija među nama i da se krene u tom smjeru. Potrebno je da se uključi civilno društvo, eksperti, opozicija… da počnemo tragati za rješenjem”, poručio je Bakir Izetbegović.

Dodao je kako se blizu tog rješenja došlo sa Aprilskim paketom i Fuleovim modelom.

Imamo približene stavove. Treba nešto spremnosti, nešto hrabrosti da se napravi iskorak. Da napravimo rješenje dobro za Bosnu i Hercegovinu. Znamo zahtjeve SDA kad je u pitanju uklanjanje asimetrije između entiteta”, kazao je lider SDA.

Na pitanje reporterke N1 zašto su u delegaciji SDA bila samo tri člana, dok je delegacija HDZ-a brojala sedam, Izetbegović se našalio da je to dokaz da Hrvati nisu najmalobrojniji.

Dakle, nisu najmalobrojniji. Ne znam zašto je njih došlo sedam. Nama je dovoljno bilo troje”, zaključio je Bakir Izetbegović.

Podsjećamo, Palmer i Eichhorst danas su se u Sarajevu sastali sa delegacijama SDA i HDZ-a BiH. Poslije podne zakazan je razgovor i sa predstavnicima opozicije.

Patria

Share this post on social media