Čović za više ravnopravnosti Hrvata, Izetbegović vidi pozitivnu diskriminaciju

Predsjednik HDZBiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je večeras nakon sastanka s koalicionim partnerima u Sarajevu da je na jutrošnjem sastanku s predstavnicima OHR-a iznio nekoliko modela po kojim bi mogla biti riješena neravnopravnost Hrvata u BiH.

Po njegovom mišljenju sada se prave neka improvizirana rješenja a nakon lokalnih izbora mora početi rad na preuređenju odnosa u BiH i traženju racionalnijih i jeftinijih rješenja, jer je evropski put i članstvo u NATO-u nemoguće uz protektora u BiH koji tumači ustav i slično.

Čović tvrdi da je potrebno imati jake bh. institucije jer samo to predstavlja pravi iskorak, te da će OHR ovdje biti dok ne budu izgrađene takve institucije, a uvjeren je da je pravo vrijeme da to bude napravljeno u naredna tri do četiri mjeseca.

Predsjednik SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da ne vidi diskriminaciju Hrvata o kojoj Čović govori, već naprotiv vidi pozitivnu diskriminaciju jer Hrvati imaju i nešto više nego što imaju Bošnjaci.

Primjeri za to po njemu su što Hrvati, između ostalog, suvereno vladaju na oko 20 posto teritorije FBiH, dijele vlast u dva kantona, drže finansije već drugu deceniju, kao i ministarstvo pravde.

Izetbegović je dodao da se danas uvjerio da je imao pogrešnu predstavu po pitanju bolnice u Mostaru, tako da treba razgovarati i čuti argumente druge strane.

FENA

Share this post on social media