Čović razgovarao s Inzkom i Bertonom: Sa sadržajem pisma o položaju Hrvata u BiH upoznate sve članice PIC-a

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarao je danas s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i njegovim prvim zamjenikom Bruceom Bertonom.

Posebna pažnja tokom razgovora je posvećena pismu koje je hrvatski član Predsjednštva BiH uputio Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC), u kojem je upozorio na sistemsku neravnopravnost hrvatskog naroda u BiH, što generira neustavno stanje suprotno svemu onome što nalaže ustavna kategorija konstitutivnosti, a to je prvenstveno ravnopravnost naroda u BiH, prenosi Anadolu Agency.

Čović je naglasio da je ravnopravnost Hrvata, kao najmalobrojnijeg naroda, nužna za odbranu bh. ustavnosti, vladavine prava, uspostavu povjerenja bez kojeg je teško zamisliti normalno funkcionisanje države, ali i temeljnih vrijednosti i načela Evropske unije. Stoga su neodložne reforme koje će omogućiti racionalnija rješenja i osigurati ravnopravnost u skladu s najvišim demokratskim i civilizacionim standardima, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Inzko je, kako se navodi u saopćenju, zahvalio na pismu u kojem su jasno izneseni problemi i stavovi o čemu su informisane sve članice PIC-a, te je, imajući u vidu sadržaj pisma, utvrdio da je potrebno sagledati odstupanja od prava koja su zagarantovana Vašingtonskim i Dejtonskom sporazumima.

“Zajednička je ocjena da je riječ o krajnje ozbiljnim pitanjima koja zavređuju posebnu pažnju, kao i da su BiH nužne reforme koje traže visok stepen odgovornosti i političkog konsenzusa. Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je izrazio očekivanje da će BiH 20. septembra dobiti pozitivan odgovor vezano za zahtjev za članstvo u EU, a da je na bh. vlastima da nakon toga odgovorno rade na kreiranju uslova kako bi BiH u narednoj godini dobila status kandidata”, navodi se u saopćenju.

Na kraju sastanka sagovornici su još jednom istakli značaj konstruktivnog dijaloga, kako bi se konačno prevladali zastoj i teme koje predstavljaju direktnu prijetnju evropskom putu BiH.

Anadolu Agency

Share this post on social media