Plastenička proizvodnja Bugojanca Nihada Gurbete

Pravo povrtno carstvo nalazi se u naselju Vrbanja, uz magistralni put Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, u plastenicima čiji je vlasnik Nihad Gurbeta iz Bugojna.

U devet plastenika,  površine devetsto kvadrata, ovaj uspješni poljoprivrednik proizvodi veoma kvalitetne paprike i paradajz.

-U jednom plasteniku je žuta paprika “babura“, koje sam već ubrao oko petsto kilograma. Tržištu sam ponudio, također, približno istu količinu paradajza – kaže ovaj Bugojanac.

Ističe da je branje crvene paprike “roge“ u sedam plastenika tek počelo i da, do okončanja berbe, očekuje odlične prinose.

Uspio je, dodaje, prodati dosad i sve ostalo povrće, koje nije pod najlonom.

-Na oko sedamsto kvadrata je grah, a na 250 kvadrata patlidžan. Krompirom i crvenim lukom zasijao sam četiri duluma zemljišta, a kupusom tri – naglasio je.

Kaže da se želio okušati i u proizvodnji voća, te da je na imanju u Golom Brdu formirao voćnjak, s oko 160 stabala šljive.

-Na ovaj način, obezbjeđujem dodatne prihode za život moje porodice. Nije mi teško, jer imam podršku supruge, sina i kćerke – zaključuje Gurbeta.

Bez obzira na početne teškoće u formiranju plastenika, čiju je kupovinu najvećim dijelom sam finansirao, namjerava iduće godine proširiti proizvodnju.

FENA

Share this post on social media