Sukobi policije i demonstranata u Londonu

Sukobi policije i demonstranata u Londonu
Sukobi policije i demonstranata u Londonu

U Londonu je  sinoć došlo do nereda kada su se demonstranti sukobili sa policijom protestirajući protiv najnovijih restriktivnih mjera koje je uvela britanska vlada.

Prema saopćenju policije prilikom demonstracija uhapšene su 104 osobe zbog kršenja mjera propisanih za suzbijanje širenja koronavirusa.

Više od 100 ljudi koji su uhapšeni morat će da se suoči s posljedicama svojih djela,” objavila je policija.

Tokom noći policija je nastavila akciju i očekuje se da će biti privedeno još demonstranata koji krše mjere sigurnosti.

Londonska policija je bila primorana da se sukobi sa velikom grupom koja je bila bijesna zbog pooštravanja mjera zbog korona virusa, prenosi engleski Express.

Prema zakonskim odredbama  o lockdownu zbog koronavirusa, oni koji žele protestirati moraju prvo predati policiji procjenu rizika, a legalnost demonstracija ovisi o socijalnom udaljavanju i upotrebi zaštitnih maski, rekao je glasnogovornik Scotland Yarda.

Uprkos pozivima premijera Borisa Johnsona i ministra unutarnjih poslova Pritija Patela za strožim provođenjem zakona  koji se odnosi na mjere protiv širenja koronavirusa, nove smjernice koje je policija izdala u četvrtak  propisuju da kazne i hapšenja koriste samo kao “krajnju mogućnost”, prenosi Reuters.

FENA

Share this post on social media