FOTOGALERIJA: Škola “Isa-beg Ishaković” bilježi rast broja učenika: Sve više prelazaka iz FETO škola

BH Telecom

Prva privatna osnovna škola “Isa-beg Ishaković” iz godine u godinu bilježi rast broja učenika, a u ovoj školskoj u klupama su se našla 52 đaka više u odnosu na prethodnu godinu.

U maju ove godine škola je proslavila 20. rođendan, a od 2014. godine osnivačka prava dodijeljena su Fondaciji za razvoj obrazovanja Sarajevo – Sedef.

Nezira Popovac, direktorica škole kazala je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da OŠ “Isa-beg Ishaković” u školskoj 2016/2017. godini ima 217 upisanih učenika. Od toga, 90 učenika pohađa nastavu po nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo (KS), a 124 učenika po Cambridge programu.

“Mi smo prije dvije godine, ovo je treća godina, uveli Cambridge program i svake godine nam raste broj učenika koji se opredjeljuju za pohađanje tog nastavnog plana i programa. Prošle godine smo uveli i dva prva razreda. Dakle, razdvojili učenike i jedno odjeljenje uči po Cambridge programu, a drugo po nastavnom planu i programu KS-a”, pojasnila je Popovac.

Imaju, kako je kazala, dva programa i odlično funkcionišu.

“Posebno bih istakla učenje više stranih jezika, što također privlači mnoge stanovnike, ne samo strance nego i naše sugrađane jer uče engleski, arapski, turski, njemački i naravno bosanski jezik. Za strance je bosanski također strani jezik. Ove godine smo imali jako veliki priliv”, istakla je Popovac.

Mnogo djece dolazi iz KS-a ali i iz zemalja u okruženju.

“Imamo dosta djece koja dolaze iz škola u KS-u. Imamo djecu koja su došla iz Slovenije, Crne Gore, Srbije, drugih kantona ali imamo i djecu koja dolaze iz KS-a, odnosno iz škola koje imaju Cambrige program. Najviše djece nam je došlo iz Međunarodne osnovne škole, iz Bosna-Seme, 21. Imamo i djecu koja su nam došla iz Turske, Irana, Saudjske Arabije, Holandije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Makedonije i uglavnom je to vezano za posao njihovih roditelja”, naglasila je Popovac.

U OŠ “Isa-beg Ishaković” ima 217 upisanih učenika koji su raspoređeni u 11 odjeljenja.

“Dajemo roditeljima mogućnost da izaberu da li će njihova djeca pohađati nastavni plan i program KS-a koji je uz neke dopune i izmjene isti kao i u javnim ustanovama. Mi radimo na tome da imamo djecu i na jednom i drugom programu. Prošle godine smo imali više djece na bosanskom programu, a ove godine više na Cambridgeu”, pojasnila je Popovac.

Ove godine u ovu školu je upisano 26 prvačića raspoređenih u dva odjeljenja.

“Ove godine smo prebukirali druga odjeljenja jer u jednom odjeljenju imamo 26 učenika što do sada nije bila naša praksa ali sticajem okolnosti smo morali to uraditi. Mi smo 2014. svoja osnivačka prava predali Fondaciji za razvoj obrazovanja Sarajevo – Sedef i od tada pa do danas stalan je trend porasta učenika. Kada su nas preuzeli imali smo 104 učenika, prošle godine 165, a ove godine 217”, poručila je Popovac.

Zamjenik rektora Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Ali Gursel podsjetio je da su od 2014. godine osnivačka prava ove sarajevske osnovne škole dodijeljena Fondaciji za razvoj obrazovanja Sarajevo – Sedef.

Kako je kazao, Osnovna škola “Isa-beg Ishaković” je primjerna obrazovna ustanova koja nudi obrazovanje na više stranih jezika.

“Želimo da popunimo praznine i u školi ‘Isa-beg Ishaković’ kada je obrazovni sistem u pitanju”, pojasnio je Gursel.

Podsjetio je i na 15. juli, datum pokušaja državnog udara u Turskoj koji je izvela teroristička organizacija Fetullahci paralelne državne strukture (FETO/PDY)

Gursel je istakao da je ova škola trenutno primjer obrazovanja koje je suprotno politici škola pod okriljem terorističke organizacije FETO, predvođene Fetullahom Gulenom.

Naglasio je da škola “Isa-beg Ishaković” nudi dobro obrazovanje na nekoliko stranih jezika tako da je prilika za djecu svih onih koji dolaze iz stranih zemalja da rade u BiH.

“Svi znamo da je Sarajevo ‘svjetski grad’. Djeca ljudi koji iz stranih zemalja dolaze ovdje imaju priliku steći kvalitetno obrazovanje u ovoj školi. Ovdje vlada porodična atmosfera između učenika i nastavnika”, kazao je Gursel.

Prema njegovim riječima, u odjeljenjima je po 15 ili najviše 20 učenika.

Gursel je podsjetio da roditelji ispisuju svoju djecu iz škola povezanih s terorističkom organizacijom FETO-om, kako je kazao, onima koji su na ove prostore došli predstavljajući se kao prijatelji a tek nedavno su pokazali svoje pravo lice pokušavajući narušiti jedinstvo i demokratski poredak u Turskoj.

“Hvala Bogu, ova škola je od početka bila protiv toga i zbog toga je mogu uzeti kao pozitivan primjer ovog područja. Svake godine se za 50 posto povećava broj učenika ali ove godine je zabilježeno veliko povećanje nakon svih dešavanja u Turskoj. Porodice su svoju djecu povukle iz škola koje su povezane sa FETO-om i upisale ih u ovu školu. Želim napomenuti da ovo povećanje nije zabilježeno samo u ovoj školi nego i na IUS-u. Nije riječ samo o učenicima i studentima nego i o profesorima i akademicima koji prelaze na ovu stranu”, poručio je Gursel.

Anadolu Agency

Share this post on social media