Savjetnik Obame: Uvođenje zone zabrane letenja u Siriji ne rješava ključne probleme sukoba

Sjedinjene Američke Države još uvijek ne razmatraju uvođenje zone zabrane letenja u Siriji jer to nije rješenje ključnih pitanja sukoba koji razaraju tu bliskoistočnu zemlju, tvrdi savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Ben Rhodes, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ne mislimo da će takva zona riješiti fundamentalna pitanja na terenu budući da se upravo tu i dešavaju borbe. Zona zabrane letenja odnosila bi se nužno na samo jedno područje, ali problemi i nasilje su rasprostranjeni širom zemlje”, izjavio je Rhodes u Laosu gdje američki predsjednik Barack Obama prisustvuje regionalnom samitu.

Komentari Obaminog savjetnika dolaze nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u posjeti Kini na samitu G20 ponovo pozvao na uspostavu zone zabrane letenja i formiranje sigurne zone za izbjeglice na sjeveru Sirije.

Rhodes ističe da će Sjedinjene Američke Države nastaviti posvetu borbi protiv terorista ISIS-a ukazavši na važnost “zaključavanja” tursko-sirijske granice kako bi se spriječio ulazak stranih boraca u Siriju.

On je pohvalio akcije Turske u Jarabulusu nazvavši to “ključnim prioritetom već dugo vremena”.

Upitan o eventualnom izručenju Fetullaha Gulena, lidera terorističke organizacije FETO i da li bi njegovo neizručenje narušilo tursko-američki odnos, Rhodes je istakao da “Washington ne ignoriše zabrinutost Ankare”.

Turska je službeno podnijela zahtjev Washingtonu za izručenje Gullena prošlog mjeseca.

“To je jedna iritacija u našem odnosu. Činjenica je da mi imamo sistem u kojem predsjednik jednostavno ne odlučuje o izručenju Gulena. Mi ne ignorišemo brige Ankare, samo u tom smislu postoji jedan zakonski prag”, rekao je Rhodes.

Anadolu Agency

Share this post on social media