UNICEF: U svijetu 28 miliona djece izbjeglica, 45 posto njih je iz Sirije i Afganistana

Skoro 28 miliona djece širom svijeta protjerano je iz svojih domova zbog sukoba, navodi najnoviji izvještaj Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), prenosi Anadolu Agency (AA).

Djeca čine trećinu svjetske populacije, ali i polovinu svih izbjeglica u svijetu.

“Ta djeca koja su u pokretu su, ipak, samo djeca i tako ih treba tretirati. Djeca zaslužuju da ih se zaštiti, da ih se školuje”, mišljenja je Ted Chaiban, direktor UNICEF-a u Ženevi.

Prema izvještaju, u svijetu je 10 miliona izbjegličke djece i jedan milion djece azilanata čiji status još uvijek nije utvrđen. Preostalih 17 miliona mališana raseljeno je unutar svojih zemalja razorenih ratom.

Oko 45 procenata djece izbjeglica dolazi iz Sirije i Afganistana.

Djeca sve više putuju sama. Njih 100.000 bez pratnje je u 78 zemalja svijeta zatražilo azil prošle godine.

Osim rizičnog putovanja bez roditelja i srodnika, djeca se u migracijama suočavaju sa opasnim prelaskom mora, neuhranjenosti, dehidracijom, kidnapovanjem, silovanjem i ubijanjem.

Po dolasku u zemlju koja nije njihova, djeca su često suočena sa diskriminacijom i ksenofobijom.

“Kada svijet čuje priču jednog djeteta izbjeglice, spreman mu je pružiti podršku, ali kada govorimo o milionima takve djece, to izaziva nevjerovatan bijes i naglašava taj rastući problem”, navodi Emily Garin, autor izvještaja.

Izvještaj poziva međunarodnu zajednicu da osigura zaštitu, obrazovanje i zdravstvene usluge djeci izbjeglicama te od vlada svih zemalja traži rješenje uzroka i pitanja koja doprinose velikim migracijskim valovima.

Anadolu Agency

Share this post on social media