SAD proširile sankcije za pojedince sa zapadnog Balkana

SAD proširile sankcije za pojedince sa zapadnog Balkana
SAD proširile sankcije za pojedince sa zapadnog Balkana - photo: FENA/Xinhua

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden proširio je opseg uredbe kojom se definišu sankcije za pojedince i organizacije iz država zapadnog Balkana, koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona. Uredbu o sankcijama je prvi put donio tadašnji predsednik SAD George W. Bush 2001. godine i od tada se sankcije redovno produžavaju, prenosi Slobodna Evropa.

Sankcije podrazumijevaju zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države i zamrzavanje imovine i finansija na teritoriji SAD. Američkim građanima je zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa licima koja su na listi sankcionisanih.

Današnja odluka predviđa dodatne sankcije, usmjerene ka pojedincima koji ugrožavaju mir, bezbjednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na zapadnom Balkanu – stoji u saopćenju.

Dodaje se i da su sankcije usmjerene i ka odgovornima za kršenje ljudskih prava na zapadnom Balkanu i njihovim saučesnicima, kao i za odgovorne za korupciju, podrivanje demokratskih procesa i ometanje institucija i međunarodnih sporazuma.

U saopćenju se podvlači dugogodišnja posvećenost Sjedinjenih Država u provođenju poslijeratnih sporazuma i jačanju institucija uspostavljenih nakon raspada bivše Jugoslavije.

Pored mirovnih i regionalnih sporazuma čije je kršenje sankcionisano ranijim odlukama Sjedinjenih Država, u novoj odluci poziva se i na proširenje sankcija za one koji krše Prespanski sporazum i zaključke Konferencije o provođenju mira koja nadgleda situaciju u Bosni i Hercegovini.

Takođe, predviđaju se sankcije ukoliko se krše odluke Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Mehanizam je nasljednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatog pod nazivom Haški tribunal.

Obezbjeđivanje sigurnosti i političke stabilnosti zapadnog Balkana u skladu je sa opredeljenjem Bidenove administracije da se unapređuju osnovni američki interesi nacionalne bezbjednosti, uključujući zaštitu demokratskih institucija. Uprava će se i dalje baviti izazovima u regionu zapadnog Balkana – navodi se u saopćenju.

Kao jedan od izazova je posebno naznačena korupcija.

Zbog toga su Sjedinjene Države posvećene promovisanju odgovornosti i borbi protiv nekažnjivosti onih koji su umiješani u značajnu korupciju na zapadnom Balkanu i širom svijeta – navodi se u saopćenju.

Iz Bijele kuće su dalje objasnili da korupcija narušava ekonomski rast, olakšava organizovani kriminal i podriva povjerenje u demokratske procese.

To otvara vrata našim strateškim protivnicima da potkopaju demokratiju, zaustave napredak ka efikasnom i odgovornom upravljanju i spriječe region zapadnog Balkana da postigne punu integraciju u transatlantske institucije. Oni omogućavaju pojedincima da iskoriste slabu vladavinu zakona i da profitiraju od sistemske korupcije na štetu običnih građana. Oni time predstavljaju prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i spoljnoj politici Sjedinjenih Država – zaključuje se.

Ministarstvo finansija će, kako se navodi, u konsultacijama sa Sate Departmentom nastaviti da ažurira spisak pojedinaca koji su pod sankcijama, u skladu sa Bidenovom uredbom koja je donijeta 8. juna.

FENA