Sindikat prihvatio novu ponudu i otkazao štrajk u ‘ArcelorMittalu’ Zenica

Sindikat prihvatio novu ponudu i otkazao štrajk u 'ArcelorMittalu' Zenica
Sindikat prihvatio novu ponudu i otkazao štrajk u 'ArcelorMittalu' Zenica - photo: FENA
BH Telecom

Skupština Sindikata kompanije “ArcelorMittal“ Zenica, koja je na zasjedanju u petak navečer odbila ponudu menadžmenta za potpis novog kolektivnog ugovora, danas je ponovo zasjedala te prihvatila najnoviju ponudu zbog čega se otkazuje za sutra najavljeni generalni štrajk u toj kompaniji – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović.

Sindikat je, naime, prvobitno tražio 20-postotno uvećanje satnice, ali je kompanija nudila samo osam posto veću plaću koju bi obračunavali retroaktivno od 1. juna ove godine, još tri postotno povećanje od 1. juna 2022. godine te isplatu 13. plaće za ovu godinu.

Radnicima je, na ime ’13. plaće’, trebalo biti isplaćeno 1.000 KM u decembru, također s novembarskom plaćom. Narednog su mjeseca trebali biti isplaćeni i zaostaci od razlike plaća od 1. juna ove godine.

Sindikat je, sa 46 glasova protiv i jednim glasom za, u petak odbio ponudu, ali je nakon jučerašnjeg sastanka s direktorom Nikhil Mehtom postignut novi dogovor.

Kolege su glasale za novi prijedlog, po kojem će satnica biti uvećana sa 3,24 na 3,60 KM, također retroaktivno od 1. juna ove godine. Pet posto plaća će još biti uvećana od 1. januara naredne godine, a bit će isplaćeno i 1.000 KM uz novembarsku plaću, na ime ’13. plaće’ za ovu godinu. Tada se biti isplaćena i razlika plaća od juna, u skladu s novom satnicom. Ugovor će biti potpisan na dvije godine – najavljuje Kapetanović.

Izražava zadovoljstvo što je došlo do dogovora te što neće doći do realizacije generalnog štrajka, za koji su bile izvršene sve pripreme. Sindikat je, u toku ranijih pregovora, dogovorio i smanjenje udaljenosti od posla sa pet na tri kilometra za ostvarivanje prava na naknadu za prijevoz te uvećanje naknade za noćni rad sa 50 na 60 posto.

U novom kolektivnom odgovoru dogovorena je i isplata regresa, u visini od 50 posto plaće svih zaposlenih u AMZ-u, a što će, nakon uvećanja, biti oko 550 KM. Regres će iduće godine biti isplaćen u maju, a za obračun će biti se uzeti prosjek plaće iz aprila 2022. godine.

FENA

Share this post on social media