Građani o izborima u Hrvatskoj: “Neka se vrate odakle su otišli ili neka glasaju gdje žive”

Građani o izborima u Hrvatskoj:
Građani o izborima u Hrvatskoj: "Neka se vrate odakle su otišli ili neka glasaju gdje žive"

Glasači s prebivalištem u Hrvatskoj na dan izbora bez testa mogu ući u Hrvatsku. Glasačima u Hrvatskoj to baš i nije najbolje sjelo.

Nadomak Knina, u selu Uzdolje, većinom je srpsko stanovništvo. Ljubomiru ne odgovara što neki žive u Srbiji, a glasaju u Hrvatskoj.

Nije u redu da žive u Srbiji, a glasaju ovde. Neka se vrate odakle su otišli ili neka glasaju gdje žive“, poručuje Ljubomir. Čuli smo se i s muškarcem koji radi na organizaciji dolaska autobusa iz Srbije u Hrvatsku. Nije danas želio govoriti ni o tome koliko birača točno stiže ni gdje. No u Obrovcu se priča.

Autobusi su tema svakih lokalnih izbora. Ovaj put se priča da navodno dolazi 50-ak automobila sa po četvero ljudi, a navodno će svaka osoba biri plaćena po 150 eura za izlazak na izbore“, tvrdi Mostov kandidat za zadarskog dožupana, Ivan Matić.
Birači koji u osobnoj iskaznici imaju hrvatsku adresu, dakle prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, imaju zakonsko pravo doći i na glasanje u Hrvatsku.

Treba sve ispitati plaćaju li ih zaista, ali činjenica je da imaju biračko pravo“, ističe Anja Šimpraga, kandidatkinja za gradonačelnicu Knina iz SDSS-a.

U Hrvatsku dolaze glasati i oni iz BiH. Imotski im je odmah preko granice. “Ma to su sve naši ljudi, nek oni gledaju one u Vukovaru šta prelaze u Srbiju“, kaže jedan od građana. Čini se da hrvatski građani ne žele da o njihovom vodovodu, cesti, dječjem vrtiću odlučuju oni koji ovdje ne žive, iako imaju biračko pravo.

Dnevnik.hr