Godišnjica ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja: Više od 80.000 gostiju u protekloj godini

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić kazao je da je u protekloj godini održano 30-tak različitih događaja, od njihovih do gostujućih izložbi, zatim seminara, skupova, što je imalo pozitivne rezultate
BH Telecom

Od 15. septembra prošle godine do danas Zemaljski muzej BiH posjetilo je više od 80.000 osoba, saopćeno je na današnjoj konferenciji za medije povodom prve godišnjice ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja, javlja Anadolu Agency (AA).

Istaknuto je da je Zemaljski muzej BiH u protekloj godini realizovao veliki broj aktivnosti s ciljem ostvarivanja poboljšanja komunikacija s publikom, uspostavljanja međunarodne saradnje sa srodnim institucijama i nastavka kontinuiranog rada na istraživanju i prezentiranju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa BiH.

Realizovane su izložbe, radionice, projekti, a objavljene su i četiri publikacije. Posebno uspješno je bilo organizovanje rođendana Zemaljskog muzeja BiH 1. februara, ali i Dana i noći Muzeja. Tom prilikom Muzej je posjetilo oko 20.000 posjetilaca.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić kazao je da je u protekloj godini održano 30-tak različitih događaja, od njihovih do gostujućih izložbi, zatim seminara, skupova, što je imalo pozitivne rezultate.

Ono što je za njih vrlo bitno jeste da su uspostavili dobru saradnju sa međunarodnim institucijama.

“Oni su nam pokazali u kojem pravcu muzej može i treba da ide. Imali smo prodatih više od 50.000 ulaznica. Uz to, mi svakodnevno imamo zahtjeve da razne grupe dobiju malo veće popuste ili besplatno i gotovo nikoga nismo odbili. Računamo da je u ovih godinu dana kroz Muzej prošlo više od 80.000 posjetilaca”, pojasnio je Sijarić.

Prema njegovim riječima, u finansijskom smislu Muzej je od ulaznica, prodaje suvenira, publikacija i nekoliko donacija zaradio oko 290.000 maraka.

“To ne bi bilo moguće bez podrške koju smo imali od Ministarstva civilnih poslova, UNESCO-a i opština. Ova suma od 290.000 je duplo veća zarada u odnosu na onu što smo imali u periodu 2011./2012. i to je vrlo solidan rezultat. Mi smo za ovih 12 mjeseci isplatili 18 plata”, kazao je Sijarić naglasivši da su ipak i sa ovim tempom još uvijek u 2013. godini kada je isplata plata u pitanju.

Dug prema radnicima iznosi više od dva miliona maraka. Sijarić je istakao da su solidni rezultati rada Muzeja postignuti sa 25 posto manje zaposlenih (45) nego što ih je bilo 2012. (65).

Međutim, činjenica da ne postoji pravno rješenje za Muzej.

“Bez zakonskog okvira teško je za očekivat da se nešto promijeni. Novac za tekuću godinu tek treba da dobijemo. Muzej ima ogroman potencijal, postoji zainteresovanost publike. Dolaze stranci, škole, domaće stanovništvo. Mi ne možemo dozvoliti luksuz da ovaj Muzej pretvorimo u galeriju. Odgovornost ne može biti isključivo na radnicima”, kazao je Sijarić.

Prema riječima direktora Muzeja u pripremi su tri gostujuće izložbe i jednu njihovu.

“Ono što nam je od velike važnosti jeste rad na izložbi ‘BiH u prahistorijsko doba’ i rad na projektu koji smo započeli sa italijanskom ambasadom”, dodao je Sijarić.

Također, sa UNESCO-om rade i na obnovi sobe u kojoj se čuva Sarajevska hagada. Cilj je da u narednom periodu počnu dijeliti plate iz 2016. godine kako ne bi pravili novi dug.

Marica Filipović, zamjenica direktora, je kazala da iako su radnici Muzeja pokazali veliki entuzijazam Zemaljski muzej funkcioniše sa velikim poteškoćama jer nedostaje veliki broj stručnog osoblja.

“Smanjeni su kapaciteti i nismo uvijek u mogućnosti zadovoljiti sve zahtjeve”, poručila je Filipović.

(AA)

Share this post on social media