FOTO: Porodica Sirijca kojeg je saplela mađarska kamermanka uskoro na okupu u Španiji

Turske vlasti odobrile su potrebne dozvole supruzi i dvoje djece Sirijca koji je prošle godine sa dva sina preko Srbije i Mađarske izbjegao u Španiju, a svjetskoj javnosti postao poznat kada ga je mađarska kamermanka saplela i oborila dok je sa mlađim sinom u naručju bježao od mađarske policije, javlja Anadolu Agency (AA).

Osama Abdul Mohsen je izbjeglica iz Sirije, kojeg je u septembru prošle godine namjerno saplela i oborila mađarska kamermanka Petra Laszlo na mađarsko-srbijanskoj granici. Snimak tog slučaja obišao je sve svjetske medije, a kamermanka je naknadno otpuštena i optužena za “povredu mira”.

Osama i njegovi sinovi Mohammad Zaid (7) i Usama (18) od tada žive u Španiji u kojoj su dobili boravišne dozvole, a uskoro će im se pridružiti i ostatak porodice koji boravi u izbjegličkom kampu u turskom gradu Mersinu.

Njegova supruga Muntaha, sin Muhannet (19) i kčerka Dua (14) dobili su potrebne papire da napuste Tursku i otputuju u Španiju.

“Planiramo uskoro, odmah nakon Kurban-bajrama putovati u Španiju. Najmlađeg sina Zaida nisam vidjela godinu i pol i svi mi mnogo nedostaju. Hvala Bogu, uskoro će nam porodica ponovo biti na okupu”, kazala je za AA majka Muntaha.

I najstariji sin Muhannet je kazao da je sretan zbog odobravanja viza i da nema riječi da opiše radost zbog ponovnog ujedinjavanja porodice.

“Zavoljeli smo Tursku i njen narod jer se osjećamo kao kod kuće, a nikako kao stranci. Hvala turskom narodu i neka ga Bog nagradi za sve što je učinio za nas, ali mi idemo tamo gdje je naša porodica”, kazao je Muhannet.

Otac Osama i njegova dva sina žive u Madridu, gdje on radi kao fudbalski trener. Prije izbijanja rata, Osama je bio trener sirijskog kluba Al Fotuwa u njegovom rodnom gradu Deir ez-Zuru.

(AA)

Share this post on social media