Stariji sugrađani na udaru lažnih bankara; policija poziva na oprez

Kako bi spriječila prevare na štetu građana starije životne dobi, policija poziva građane na oprez, posebice prema lažnim bankarima.

Lažni bankar, primjerice, telefonom naziva oštećene, uglavnom osobe starije životne dobi, i predstavljajući se kao službenik banke navodi kako novac koji su podigli u banci nije ispravan i sl. te da bi ga trebali vratiti.

Nakon toga ponovno ih zove i predstavlja se kao policijski inspektor te im ponavlja navode ‘bankara’ i prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac. Kako bi to izbjegli, novac moraju predati osobi koju će poslati. Tada drugi počinitelj dolazi na adresu oštećene osobe, kaže da ga je inspektor poslao po pošiljku i odlazi kad mu ona preda novac.
Policija poziva građane, posebice one starije životne dobi da u svoje domove ne puštaju nepoznate osobe dok se ne uvjere o kome je riječ.

Ako se osoba predstavi kao službena, važno je od nje tražiti na uvid službenu iskaznicu, a ako se u nju sumnja, treba telefonski provjeriti u instituciji iz koje navodno dolazi.
“Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima, zapišite registracijsku oznaku automobila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje, zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)”, poručuje zagrebačka policija starijim sugrađanima, a onima koji se o njima brinu da ih upozore na opasnosti i ponavljaju im savjete te da – ako posumnjaju na kazneno djelo – odmah obavijeste policiju na broj 192 ili da se jave najbližoj policijskoj postaji.

Share this post on social media