Počela podjela 1.000 bicikala koje je Erdogan poklonio djeci u Gazi

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poslao je 1.000 bicikala kao poklon djeci u Pojasu Gaze, a pokloni su već stigli i podjela je počela danas, javlja Anadolu Agency (AA).

Službenici palestinskog Ministarstva socijalnih poslova i Turskog ureda za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) danas su obradovale prve od ukupno hiljadu mališana u Gazi.

Zvaničnik turskog AFAD-a Fahrettin Goker je za AA kazao da će bicikla biti podijeljena polaznicima škole za nezbrinutu djecu.

“Želja nam je da cijeli svijet vidi radost u očima ove djece dok primaju bicikla. Da vide koliko malo je potrebno da ih se obraduje”, kazao je Goker.

Ističući kako je turska delegacija u Gazi dočekana s velikim transparentom na kojem je pisalo “Lideru islamskog svijeta Recepe Tayyipe Erdogane, narod Gaze vas čeka”, Goker je kazao da će tu poruku prenijeti turskom predsjedniku.

Vršilac dužnosti ministra socijalnih poslova u Gazi Yusuf Ibrahim je kazao da je danas djeci u centru Gaze uručeno prvih 100 bicikala, a da će preostalih 900 biti podijeljeno u narednim danima djeci u pograničnim regijama Pojasa Gaze.

“Ovo je trenutak radosti za našu djecu. Za razliku od djece u ostatku svijeta kojima su bicikla samo igračke, našoj djeci u Gazi je to i važno sredstvo za kretanje i transport”, kazao je Ibrahim.

(AA)

Share this post on social media