Sarajevo: Iz Mekke doputovala prva grupa hadžija (FOTO)

Prva grupa bosanskohercegovačkih hadžija avionom iz Džede, iz Saudijske Arabije, stigla je jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Dolazak njih dvjestotinjak iščekivao je veliki broj članova porodica i prijatelja.

Jedan od najmlađih hadžija je 19-godišnji Omer Merzić iz Sarajeva koji je prvi put obavio hadž.

U razgovoru za AA naglasio je kako je hadž poseban obred za svakog muslimana.

“Emocije su pomiješane, još treba da se sve slegne. Bilo je lijepo, bilo je prelijepo, sada trebam odmoriti da se sve slegne. Žao mi je što sam se vratio, ali morao sam. Planiram opet otići na hadž, mlad sam”, rekao je Merzić.

U ovom muslimanskom hodočašću svetih mjesta ove godine prvi put je učestvovala i Zijada Alađuz iz Hadžića kraj Sarajeva.

Ističe kako je hadž želja svakog pravog vjernika muslimana.

“Odlično se osjećam, odlično nam je bilo i u Mekki i u Medini. To je neopisivo, to samo treba doživjeti. Ako Bog da, ako bude zdravlja, opet ću otići”, rekla je Zijada za AA.

Nakon pozdrava i zagrljaja s najdražima, hadžije su automobilima i autobusima krenuli put gradova u kojima žive.

Nakon prvog, očekuje se dolazak i drugog aviona s hadžijam, koji će se na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletjeti nešto iza 10 sati, a u naredna dva dana, 19. i 20. septembra, očekuje se povratak preostalih grupa bh. hadžija. Inače, njih 1.405 iz svih dijelova BiH ove godine obavilo je hadž među dva miliona vjernika iz cijelog svijeta.

(AA)

Share this post on social media