Agencije UN-a upozoravaju na ‘eksploziju’ smrti djece u Gazi

Agencije UN-a upozoravaju na 'eksploziju' smrti djece u Gazi
Agencije UN-a upozoravaju na 'eksploziju' smrti djece u Gazi
BH Telecom

Alarmantan nedostatak hrane, rastuća pothranjenost i sve veće širenje bolesti mogli bi izazvati eksploziju smrtnosti djece u Gazi, upozorile su Ujedinjene nacije u ponedjeljak, javio je AFP.

Agencije UN-a upozorile su da su hrana i sigurna voda postali „nevjerovatno oskudni“ na palestinskoj teritoriji, dodajući da gotovo sva mala djeca imaju zarazne bolesti.

„Pojas Gaze je spreman svjedočiti eksploziji smrtnosti djece koja se može spriječiti, što bi
pogoršalo ionako nepodnošljiv nivo smrtnosti djece u Gazi“, rekao je Ted Chaiban, zamjenik humanitarne agencije za djecu UNICEF.

Najmanje 90 posto djece mlađe od pet godina u Gazi zaraženo je jednom ili više zaraznih bolesti, prema zajedničkoj procjeni agencija UN-a za djecu, hranu i zdravlje. Sedamdeset posto je imalo dijareju u dvije sedmice prije procjene, što je 23 puta više u odnosu na 2022. godinu.

„Glad i bolest su smrtonosna kombinacija“, rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve Mike Ryan.

„Gladna, oslabljena i duboko traumatizovana djeca imaju veću vjerovatnoću da se razbole, a djeca koja su bolesna, posebno od dijareje, ne mogu dobro apsorbovati hranljive materije“, rekao je.

„Opasno je i tragično i dešava se pred našim očima.“

Od početka rata, Gaza je uronjena u nutricionističku krizu, sa ograničenom pomoći iz vana. Procjena UN-a je pokazala da je više od petnaest posto djece mlađe od dvije godine u sjevernoj Gazi bilo akutno pothranjeno, dok je tri posto patilo od teškog iscrpljivanja opasnog po život.

„Kako su podaci prikupljeni u januaru, situacija će vjerovatno biti još teža danas“, upozorile su agencije UN-a.

U južnoj Gazi, prema procjeni, pet posto djece mlađe od dvije godine bilo je akutno pothranjeno. Prije rata, samo 0,8 posto djece mlađe od pet godina u Gazi se smatralo akutno pothranjenim, istakle su agencije UN.

„Takav pad nutritivnog statusa stanovništva za tri mjeseca je bez presedana u svijetu“, rekli su.

Patria

Share this post on social media