Assange danas u posljednjoj bici za zaustavljanje ekstradicije u SAD

Assange danas u posljednjoj bici za zaustavljanje ekstradicije u SAD
Assange danas u posljednjoj bici za zaustavljanje ekstradicije u SAD
BH Telecom

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange danas počinje ono što bi mogla biti njegova posljednja prilika da zaustavi svoje izručenje iz Ujedinjenog Kraljevstva u Sjedinjene Američke Države nakon više od trinaest godina borbe na engleskim sudovima, javio je Reuters.

Američki tužioci nastoje da Assangea (52) izvedu na suđenje po 18 tačaka optužnice koje se odnose na objavljivanje ogromnih količina povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša od strane WikiLeaksa. Oni tvrde da je to ugrozilo živote američkih agenata i da nema opravdanja za taj kriminal. Brojne Assangeove pristalice vide ga kao heroja protiv establišmenta i novinara koji je proganjan zbog razotkrivanja ratnih zločina SAD-a.

Assangeove pravne bitke počele su 2010. godine, a potom je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu prije nego što je zatvoren 2019. zbog kršenja uslova kaucije. Od tada je držan u strogom zatvoru na jugoistoku Londona, čak se tamo i vjenčao.

UK je konačno odobrilo njegovo izručenje Washingtonu 2022. godine nakon što ga je sudija prvobitno blokirao jer je zabrinutost za njegovo mentalno zdravlje značila da će biti u opasnosti od samoubistva ako bude deportovan.

Njegovi advokati pokušaće da ponište to odobrenje na dvodnevnom saslušanju pred dvojicom sudija na Visokom sudu u Londonu, što bi mu mogla biti poslednja šansa da zaustavi izručenje.

Njegova supruga Stella prošle sedmice opisala je to kao pitanje života i smrti. Oni će tvrditi da je Assangeovo krivično gonjenje politički motivisano i da predstavlja napad na
slobodu govora, te da je prvi put da je izdavač optužen prema američkom Zakonu o špijunaži.

Njegove pristalice uključuju Amnesty International, Reportere bez granica, medijske
organizacije koje su radile sa WikiLeaksom i australske političare, uključujući premijera
Anthonyja Albanesea, koji je prošle sedmice glasao za prijedlog kojim se poziva na njegov povratak u Australiju. Papa Franjo je prošle godine odobrio audijenciju njegovoj supruzi.

Ako Assange pobijedi u posljednjem slučaju, održaće se žalbena rasprava kako bi se ponovo razmotrio njegov prigovor. Ako izgubi, jedina preostala opcija bila bi mu pred Evropskim sudom za ljudska prava gdje je već uložena žalba do londonske presude.

Govoreći prošle sedmice, Stella Assange je rekla da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava za izdavanje hitne zabrane ako bude potrebno. Rekla je da njen muž neće preživjeti ako bude izručen.

„Njegovo zdravlje je u padu, fizički i psihički“, rekla je.

„Njegov život je u opasnosti svaki dan kada ostane u zatvoru – a ako bude izručen, umrijeće“, dodala je.

Assangeov brat Gabriel Shipton uporedio je osnivača WikiLeaksa sa Alexeijem Navalnim,
ruskim opozicionim aktivistom koji je umro u zatvoru u petak dok je služio kaznu od tri
decenije.

„Tačno znam kakav je osjećaj imati voljenu osobu nepravedno zatvorenu bez nade“,
rekao je za BBC. „Da bi oni umrli, to je ono od čega živimo u strahu, da će Julian biti izgubljen za nas, izgubljen u američkom zatvorskom sistemu ili čak umrijeti u zatvoru u UK-u.“

WikiLeaks je prvi put došao do izražaja 2010. godine kada je objavio američki vojni video koji prikazuje napad helikoptera Apache 2007. u Bagdadu u kojem je ubijeno desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Reutersa. Potom je objavio hiljade tajnih povjerljivih dosijea i diplomatskih depeša koje su razotkrivale često vrlo kritične američke ocjene svjetskih lidera od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Patria

Share this post on social media