Erdogan u UN-u: Turska do sada na izbjeglice potrošila 25 milijardi dolara, iz svijeta stigla skromna pomoć

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je u obraćanju na otvaranju generalne debate 71. zasjedanja Generalne skupštine UN-a kazao da je Turska do sada na izbjeglice potrošila 25 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska je za izbjeglice do sada potrošila 25 milijardi dolara. Koliko smo od drugih dobili od toga? Od UN-a, pod čijim krovom se trenutno nalazimo, stiglo je 525 miliona. Više niko nije učestvovao u pomoći. Da li smo dobili nešto od EU-a? Nažalost, ni EU nije održala obećanja koja je dala. Iz UNICEF-u su poslali samo 178 miliona dolara. To je sve. Mi smo od samog početka govorili da je ovo pitanje zajednički problem cijelog čovječanstva i trudili smo se da po ovom pitanju djelujemo u saradnji sa regionalnim i globalnim akterima. Ne bi mogli ostati nijemi na katastrofu koje je zadesila naše komšije i našu rodbinu, i pokazali smo da nismo ostali nijemi”, rekao je Erdogan.

Istakao je da su izbjeglice koje bježe od smrti i nasilja izložene ponižavajućim postupcima u evropskim gradovima.

“U mnogim zemljama, Siriji, Iraku, u hororu terorizma i ratova, i dalje gine na stotine hiljada djece, žena, mladih i starijih osoba. Izbjeglice koje bježe od smrti i nasilja izložene su ponižavajućim postupcima u gradovima Evrope. S druge strane, u mnogim zemljama svijeta ljudi se suočavaju sa glađu, epidejama, bijedom i neznanjem. To je sramota koja zasigurno narušava čast i savjest čovječanstva. Mir, prosperitet i sigurnost budućih generacije u velikoj mjeri ovisi o koracima i mjerama koje ćemo mi poduzeti danas”, kazao je Erdogan.

Naglasio je također da su potrebne sveobuhvatne reforme unutar Ujedinjenih nacija.

“Moramo postići najširi konsenzus kojim bi sveobuhvatnim reformama Vijeće sigurnosti UN-a pretvorili u demokratičniju, pravedniju, transparentniju i efikasniju organizaciju koja bi imala snažniju reprezentativnost. Potrebno je da se UN reformiše. Iz tog razloga, na svakom koraku podsjećam kako je svijet veći od pet zemalja”, kazao je Erdogan, aludirajući na pet stalnih članica (Sjedinjene Američke Države, Kinu, Francusku, Veliku Britaniju i Rusiju).

Istakao je i kako međunarodna zajednica mora pomoći Palestincima kako bi dobili nezavisnu i slobodnu državu Palestinu.

“Dug međunarodne zajednice prema palestinskoj djeci je da na osnovama dvodržavnog rješenja palestinskom narodu omogući da žive u slobodnoj Palestini, sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, gdje bi svaki Palestinac živio u miru i blagostanju”, rekao je Erdogan.

Dotako se i FETO-a, naglasivši da je temeljna strategija terorističke organizacije FETO da se, pod izgovorom obrazovanja, dijaloga, tolerancije i civilnog sektora, infiltrira u državne institucije.

“Temeljna strategija FETO-a je da se pod izgovorom obrazovanja, dijaloga, tolerancije i civilnog sektora infiltrira u državne institucije, da utječe na društvenu zajednicu i da kontroliše finansijske izvore. Sa ovog mjesta pozivam sve prijatelje da, radi vlastite sigurnosti i radi budućnosti u svojim zemljama, veoma brzo poduzmu potrebne mjere protiv terorističke organizacije FETO. Iskustvo koje smo mi doživjeli je pokazalo da, ako se u ovom stadiju ne budete borili protiv FETO-a već sutra bi moglo biti kasno”, kazao je Erdogan, te pozvao članice UN-a da “odmah poduzmu sve potrebne korake” protiv terorističke organizacije FETO.

Otvaranju generalne debate 71. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, na kojem su se pored ostalih obratili generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, prisustvovao je veliki broj svjetskih zvaničnika.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je također, prisustvovao otvaranju generalne debate.

(AA)

Share this post on social media