Obilježena 25.godišnjica Dana mobilizacije policije

U okviru obilježavanja 25.godišnjice Dana mobilizacije policije, delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Udruženja policije Općine Centar Sarajevo, Općine Centar predvođena predsjedavajućim Općinskog vijeća Centar Nedžadom  Ajnadžićem, danas su odale počast i položile cvijeće na spomen obilježja na Mezarju „Kovači“, Vječnoj vatri i Trgu djece Sarajeva.

Pomoćnik komandira Prve policijske stanice Centar Hasan Duran s ponosom se prisjetio tog 18. septembra 1991. godine kada je donesena Odluka Predsjedništva Republike BiH o mobilisanju cjelokupnog rezervnog sastava milicije. Tada je policija uspostavila prve linije odbrane BiH.

– Policija je bila prva i jedina organizirana i oružana sila koja je stala na branike BiH, u odbranu domovine. Ljudi nošeni srcem, idejom očuvanja cjelovite BiH su odlučili da brane integritet Bosne i Hercegovine i danas pokušavamo sačuvati tu ideju slobodarske BiH – kazao je Duran.

Mobilizacija policije je bila uspješna, dodao je Duran i to je bio veliki doprinos u naporima da se Bosna i Hercegovina odbrani. Tokom agresije na BiH, funkcioniralo je više policijskih jedinica, od odreda Laste, do specijalnog odreda „Bosna“. Prema evidenciji, u ratu je poginulo više od 300 policajaca.

– Danas, u miru, perspektiva policije je dalji razvoj ka evropskim integracijama i da omogućimo sigurnost građanima BiH i da se nikad ne ponovi 1992.-1995.godina. Policiji je danas potrebna podrška struktura vlasti u svim segmentima, ali generalno, zadovoljni smo – istakao je Duran.

FENA

Share this post on social media