Premijer Novalić zahtijeva od ministrice Dujmović da osigura finansijsku podršku ženskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH

Premijer Novalić zahtijeva od ministrice Dujmović da osigura finansijsku podršku ženskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH
Premijer Novalić zahtijeva od ministrice Dujmović da osigura finansijsku podršku ženskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH - photo: Agencija DAN

Nakon što su danas mediji objavili da je Federalno ministarstvo kulture i sporta zbog „nepravilnog numerisanja“ odbilo zahtjev Košarkaškog saveza BiH za podršku ženskoj košarkaškoj reprezentaciji za odlazak na Evropsko prvenstvo, premijer Federacije BiH Fadil Novalić hitno je reagirao i uputio pismo ministrici Zori Dujmović od koje zahtjeva da se obezbjedi finansijska podrška našim košarkašicama za njihov historijski uspjeh, saopćeno je iz Ureda premijera FBiH.

U pismu je navedeno da je plasmanom među osam najboljih ekipa Evrope, ženska košarkaška reprezentacija BiH ostvarila historijski uspjeh i svojom nesebičnom borbom i zajedništvom učinila ponosnim građane BiH.

Njihov rad i zalagnje rezultirali su ovakvim vrhunskim uspjehom i on mora predstavljati obavezu državnim i javnim institucijama da osiguraju podršku i valoriziraju njihovu predanost. Ženska košarkaška reprezentacija BiH je ovu vrstu podrške zaslužila svojim napornim radom i izvrsnim nastupima i plasmanom na Evropsko prvenstvo.

S tim u vezi zahtijevam da se ovaj historijski uspjeh jednog sportskog kolektiva podrži od strane Vlade FBiH, te je potrebno da, kao resorni ministar, osigurate adekvatnu finansijsku podršku Košarkaškom savezu BiH – ženskoj košarkaškoj reprezentaciji, stoji na kraju pisma federalnog premijera, saopćeno je iz Ureda premijera.

FENA