FOTO: Evropska sedmica mobilnosti: Dio Zenice zatvoren za saobraćaj, građani uživali u vožnji biciklima

Građani Zenice su danas kolektivnom vožnjom bicikala,  obilježili Evropsku sedmicu mobilnosti koja se ove godine održava pod motom “Danas bez automobila”, javlja Anadolu Agency (AA).

U gradu na obalama rijeke Bosne danas je za saobraćaj motornih vozila zatvorena Školska ulica, što su najmlađi Zeničani iskoristili za igru i zabavu bez opasnosti od nesavjesnih vozača.

Anto Jozić, predsjednik Biciklističkog kluba Zenica rekao je kako se ova manifestacija organizuje svake godine.

“Ove godine imamo najveći broj učesnika, djece iz osnovnih i srednjih škola. Drago nam je da je tako, kada druge općine mogu, zašto ne bi mogla i Zenica”, rekao je Jozić.

Majda Ibraković iz UG “Priroda i društvo” izjavila je kako je današnji dan posljednji dan Evropske sedmice mobilnosti pod nazivom “Dan bez automobila”.

“Okupili smo se ovdje kako bi proslavili Dan bez automobila. To je kruna Evropske sedmice mobilnosti koja se širom Evrope i svijeta obilježava od 16. do 22. septembra, kada se u toj sedmici pokušavaju promovisati alternativni načini transporta poput javnog prevoza, pješačenja ili bicikla, a sve u cilju smanjenja zagađenja te površina koje zauzimaju automobili. Cilj je zatvoriti jednu ulicu, a nadamo se nekada i cijeli grad za motorna vozila i da oslobodimo ulice za djecu, pješake, bicikliste i sve one koji koriste transportna sredstva koja pokreću na vlastitu snagu”, izjavila je Ibraković, dodavši kako je poenta da svi koji su došli na biciklima voze promotivnu gradsku vožnju po uzoru na “Kritičnu masu”, te omogućiti djeci da crtaju i igraju se na gradskoj ulici.

Ermin Zukić iz Sportske škole rekao je kako na današnjoj manifestaciji učestvuju djeca iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola te stariji Zeničani.

“Današnji dan je dan bez automobila, pozvali smo svu djecu iz osnovnih škola, vrtića i drugih škola da učestvuju, da dođu sa prevoznim sredstvom, biciklom, skateboardom, rolama i na taj način obilježimo ovaj dan. Djeca su imala priliku da crtaju po ulici, učenici osnovne i srednje Muzičke škole su izveli nekoliko svojih djela, a nakon toga ćemo imati i radionicu o održavanju bicikla te tribinu o koristi bicikla kao prevoznog sredstva”, rekao je Zukić.

(AA)

Share this post on social media