Kina osuđuje najnoviji tranzit američkog ratnog broda kroz Tajvanski moreuz

Kina osuđuje najnoviji tranzit američkog ratnog broda kroz Tajvanski moreuz
Kina osuđuje najnoviji tranzit američkog ratnog broda kroz Tajvanski moreuz
BH Telecom

Kina je u srijedu osudila Sjedinjene Države kao najvećeg sigurnosnog “kreatora rizika” u regiji nakon što je američki ratni brod ponovno zaplovio osjetljivim plovnim putem koji Tajvan dijeli od Kine.

Sedma flota američke mornarice saopćila je da je razarač vođenih projektila klase Arleigh Burke USS Curtis Wilbur u utorak izveo “rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz” u skladu s međunarodnim pravom, prenosi Reuters.

Komanda kineske Narodnooslobodilačke vojske rekla je da su njihove snage nadzirale brod tokom njegova prolaska i upozorile ga.

“Američka strana namjerno igra iste stare trikove i stvara probleme i remeti stvari u Tajvanskom moreuzu”, navodi se.

To “u potpunosti pokazuje da su Sjedinjene Države najveći kreator rizika za regionalnu sigurnost i mi se tome odlučno protivimo”, navodi kineska strana.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je brod plovio u smjeru sjevera kroz moreuz i da je “situacija bila normalna”.

Isti je brod prošao kroz moreuz i prije mjesec dana.

Američka mornarica provodi takve operacije u Tajvanskom moreuzu svaki mjesec.

Sjedinjene Države, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske veze s demokratskim Tajvanom, ali su njegov najvažniji međunarodni suporter i najveći prodavač oružja.

Vojna napetost između Tajvana i Pekinga porasla je tokom protekle godine, dok se Taipei žali da je Kina u više navrata slala svoje avione u tajvansku zonu protuzračne odbrane.

FENA

Share this post on social media