Hrvatska: Građanima demonstrirani dosezi nacionalne zaštite i sigurnosti (FOTOGALERIJA)

Na Trgu bana Jelačića otvoreni su Dani zaštite i sigurnosti 2016 koji za cilj imaju građanima demonstrirati opremu i vještine koje posjeduju različite postrojbe zadužene za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Dane zaštite i sigurnosti 2016 otvorila je Maja Čavlović, savjetnica predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost. Čavlović je istaknula kako će na smotri sudjelovati i svoj rad građanima demonstrirati sve službe koje se brinu o nacionalnoj sigurnosti unutar Hrvatske.

Savjetnica Čavlović je jutros u hotelu Dubrovnik, na međunarodnoj konferenciji naziva “Kritična infrastruktura” istaknula kako su se prirode i dosezi ugroza u posljednjem desetljeću bitno izmijenile.

“Danas ne postoje isključivo nacionalne prijetnje sigurnosti, nego su sve nacije izložene istim prijetnjama”, kazala je Čavlović.

Istaknula je važnost funkcionalne nacionalne sigurnosti za stabilnost ekonomije i društva u cjelini. Posebno je ukazala na važnost kibernetičke sigurnosti u današnjici jer o njoj, kazala je, ovise mnogi drugi sigurnosni elementi.

Okupljenim promatračima na Trgu bana Jelačića demonstrirano je spašavanje iz ruševina uz pomoć obučenih pasa. Jedinica za spašavanje iz ruševina postoji već šest godina u sklopu Hrvatske vatrogasne zajednice.

Demonstrirano je spuštanje unesrećene osobe sa zgrade pomoću konopca, a demonstracije različitih vještina od strane raznih specijaliziranih postrojbi koje rade na nacionalnoj zaštiti i spašavanju će se nastaviti u popodnevnim satima.

(AA)

Share this post on social media