Razbijen lanac međunarodne prostitucije, među djevojkama i državljanke BiH

Nakon višemjesečnog praćenja Službenici organiziranog kriminaliteta u koordinaciji sa zagrebačkim tužiteljstvom priveli su poznatog trenera borilačkih vještina Slobodana Dubajića Dabia (62), D. L. (46), te J. L.(30) i Marinu B. (40), kojima se stavlja na teret ukupno 21 kazneno djelo prostitucije u dužem razdoblju.

Zaradu su, ističe policija, njih četvero dijelili. Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu pretraženi su njihovi domovi, kao i druge prostorije u njihovu vlasništvu, a zanimljive tajne skrivali su i stanovi koje su unajmili. Pod povećalom istražitelja našli su se i njihovi automobili u kojima su pružale seksualne usluge. U pretragama je policija zaplijenila više mobitela i telefonskih kartica različitih operatera koje su koristili za komunikaciju i oglašavanje svojih usluga, piše Jutarnji list.

Zanimljive materijalne dokaze skrivaju i njihovi laptopi te bilježnice u kojima su, neslužbeno se doznaje, mnogi podaci o uslugama, klijentima, cijenama… Privedena četvorka je nakon dovršetka obrade predana pritvorskom nadzorniku, a policija i dalje nastavlja istraživati s obzirom na to da su otkrivene mnoge tajne koje “skrivaju” oduzeti predmeti iz pretraga.

Kako se doznaje, velik novac “vrtio” se u novozagrebačkom Središću. Usluge koje su prodavačice ljubavi nudile, posebno tri dame iz Srbije, bile su za imućniju klijentelu poput poduzetnika, domaćih i stranih, pa tako i kineskih državljana koji su po Hrvatskoj kupovali nekretnine.

Dubajić je rođeni Bjelovarac sa zagrebačkom adresom. Policiji je dobro poznat po svojim aktivnostima s druge strane zakona pa se tako, primjerice, prije tri mjeseca nije pojavio na svom suđenju na Općinskom sudu u Zadru jer mu se “upalila vilica”. Tamo mu se sudi za djelo iz 2007.

Tereti ga se da je u travnju te godine tri djevojke s područja Srbije i BiH nagovorio da dođu u Hrvatsku i tu ih, s Hrvaticom J. L. (40), potaknuo da zarađuju pružanjem seksualnih usluga. Nakon što su pristale dogovarao im je posao po marinama na Jadranu. Na 16 metara dugačkoj motornoj jahti u Biogradu, koja je plovila pod talijanskom zastavom, najprije je uhićen Lecije Matešić, koji je posredovao između Dubajića i Talijana koji su tražili dame za zabavu, a koji su za druženje izbrojili čak 4000 eura.

Jedna od uhićenih eskort djevojaka, A. M. iz BiH, studirala je u Zagrebu, govori perfektno četiri strana jezika, a zaradom od prostitucije financirala si je studij. Otkriveni su zbog ilegalnog prelaska granice, a Dubajić je zbog toga proveo dva mjeseca u zadarskom pritvoru, iz kojeg je izašao 18. rujna 2007.

Privođenje ga, čini se, nije uplašilo, s obzirom na to da se nije prestao baviti svodništvom. Dvije godine kasnije zbog istog prijestupa uhićen je u Zagrebu u akciji Dinamiko, zajedno s tadašnjim recepcionarom zagrebačkog hotela Westin koji je preko Dubajića “naručivao” prostitutke i slao ih u sobe hotelskih gostiju željnih provoda. Akcija Dinamiko zahvatila je i sedam prostitutki od kojih su dvije bile iz BiH,  jedna iz Srbije i četiri lokalne djevojke.

U pune dvije godine prodavanjem tijela na međunarodnoj razini policajci su izračunali da je Dubajić od elitnog seks-turizma zaradio najmanje 1,8 milijuna kuna (oko 500.000 KM), a recepcionar Westina je za svako naručivanje djevojke od Dubajića, navodno, stavljao 50 eura u džep. Djevojke su s Dubajićem zaradu dijelile popola. Korisnici njihovih usluga bili su važni ljudi, od poduzetnika, preko glumaca, do običnih muškaraca s lošim bračnim životom.

Plaćali su 100 eura, dok bi ih cijela noć s bezimenim ljepoticama stajala 600 eura. Dubajić ih je razvozio do mjesta gdje su trebale raditi, a u Westinu ih je preuzimao Ivan koji ih je slao mušterijama u sobe. Akcija Dinamiko izazvala je pravu paniku u Srbiji, a kako su tada izvještavali tamošnji mediji, srpski su političari strahovali da su uhićene djevojke policiji “propjevale” tko su im bili klijenti. No, mirno nisu spavali ni estradnjaci, sportaši, političari…, navodi Jutarnji list.

FENA

Share this post on social media