U RS-u sutra referendum o 9. januaru kao danu tog bh. entiteta

photo: Radio Slobodna Evropa
BH Telecom

U Republici Srpskoj (RS) je za sutra najavljen referendum o 9. januaru kao danu tog bh.entiteta.

Ustavni sud BiH je 9. januar Dan RS ocijenio neustavnim još u novembru prošle godine i tu odluku potvrdio i 17. septembra izručući privremenu mjeru zabrane referenduma u RS-u.

Međutim, i pored te odluke srpski zvaničnici u RS-u su nastavili aktivnosti na pripremi referenduma, uz tvrdnju da je on u funkciji provođenja odluke Ustvanog suda BiH.

Kolegijum Narodne skupštine RS, koja je u julu glasovima srpskih poslanika usvojila odluku o referedumu, zatražio je 21. septembra od Vlade RS da u skupštinsku proceduru uputi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Republike Srpske, s ciljem provođenja odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS.

Po ranijim najavama, izmjene zakona bi se odnosile na to da 9. januar kao praznik RS-a ne bi imao karakter obaveznosti za bošnjačku populaciju u tom entitetu.

Bošnjački zvaničnici su protiv referenduma, jer smatraju da je antidejtonski i antiustvani čin.

Protiv referenduma su i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Evropska unija, te susjedne zemlje Hrvatska i Srbija.

Visoki predstvanik u BiH Valentin Inzko je ponovio da niko ne osporava pravo RS-u da obilježava svoj dan, ali da se istovremeno, odluka Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine, mora provesti, dok je referendum neprihvatljiv i nema ustavnu i pravnu snagu.

To nije omelo vlast u RS-u u namjeri da provedu izjašnjavanje građana, a referendumsko pitanje glasi: Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS?

Komisija za provođenje referenduma o Danu RS-a utvrdila je na osnovu svojih podataka da sutra na izjašnjavanje može izaći 1.219.399 građana.

Od ponoći je na snazi dan šutnje povodom održavanja referenduma, koja podrazumijeva kraj kampanje putem sredstava javnog informisanja i javnih skupova.

Iz MUP-a RS su naveli da su u tom entitetu podignute mjere sigurnosti.

FENA

Share this post on social media