Zaharova: Reakcija Zapada na preusmjeravanje aviona u Minsk “histerična”

Zaharova: Reakcija Zapada na preusmjeravanje aviona u Minsk
Zaharova: Reakcija Zapada na preusmjeravanje aviona u Minsk "histerična" - photo: FENA

Reakcije zapadnih zemalja na nedavni incident s preusmjeravanjem aviona Ryanaira su „histerične“ i od ključnog je značaj analizirati sve podatke umjesto donošenja preuranjenih zaključaka, izjavila je u utorak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Prinudno slijetanje inicirao je Zapad, uključujući i to da su „građani trećih zemalja nelegalno transportovani iz jedne zemlje u drugu“, što se na Zapadu smatra „potpuno normalnim i rutinskim“, izjavila je Zaharova u intervjuu za radio stanicu Vesti.

U tom kontekstu, Zapad je iz nekog razloga histeričan. Potpuno razumijemo zašto. To je zato što je Bjelorusija na dnevnom redu. Mnogo je materijala i mišljenja koja se moraju oformiti na osnovu njihove analize – dodala je Zaharova.

Irska aviokompanija Ryanair saopćila je da je njen avion na letu broj FR4978 iz Atine do Vilnjusa preusmjeren na aerodrom u Minsku u nedjelju nakon što je posada primila informaciju o mogućoj sigurnosnoj prijetnji od bjeloruskih vlasti, dodajući da ništa što je ukazivalo na to nije pronađeno.

Čelnici država članica Evropske unije u ponedjeljak su se usuglasili da prekinu zračne veze bloka s Bjelorusijom nakon incidenta, prenosi Xinhua.

FENA