FOTOGALERIJA: Muslimani New Yorka organizovali veliku paradu na gradskim ulicama

Stanovnici New Yorka islamske vjeroispovijesti organizovali su u nedjelju paradu povodom Dana muslimana koji se ove godine obilježava 31. put, javlja Anadolu Agency (AA).

Slogan ovogodišnje parade organizirane na Manhattanu bio je “Za Allaha i zemlju”. Učesnici su nosili transparente za miroljubivim porukama i zastave različitih zemalja.

Paradi su prisustvovali kako muslimani, tako i pripadnici drugih vjera koji su u SAD-a migrirali iz raznih krajeva svijeta.

Među prisutnima mogli su se primjetiti i američki zvaničnici, ali i policajci muslimani iz Policijskog odjela New Yorka (NYPD). Na trgu na kojem se okupio veliki broj ljudi Savezni istražni biro (FBI) otvorio je štand kako bi što više muslimana apliciralo za posao. FBI planira zaposliti više muslimana koji žive u SAD-u.

Khizr Khan, Pakistanac čiji se sin u Iraku bori na strani SAD-a, u svom obraćanju prisutnima pozvao je muslimane koji su američki državljani da izađu na predstojeće predsjedničke izbore u SAD-u.

Khan je kritizirao diskriminirajući pristup Donalda Trumpa, kandidata iz reda Republikanaca, kada su u pitanju muslimani. Dodao je kako ovogodišnji izbori imaju “historijski značaj”.

“Kada budete glasali, prisjetite se američkih vrijednosti, kao što su jednakost pred zakonom i pluralizam”, rekao je Khan koji je sa suprugom učestovao na Konvenciji Demokratske partije.

Tada je prilikom obraćanja pristunima Khan optužio Trumpa da time što ne poznaje Ustav SAD-a šteti svima, uključujući muslimane, manjine, žene, tužitelje i republikanske lidere.

(AA)

Share this post on social media