Clinton i Trump razmjenili uvrede u prvoj TV debati

Kandidatkinja Demokratske partije za predsjednicu Sjedinjenih Država  Hillary Clinton i njen republikanski rival Donald Trump razmijenili su uvrede i bili bitku oko toga ko će pokazati veći temperament, izdržljivost i rasuđivanje u sinoćnjoj vatrenoj TV debati u kojoj je Trump često morao da uzmiče, ocijenio je AFP.

Francuska agencija  navodi da je, u debati održanoj šest sedmica pred američke predsjedničke izbore i s anketama koje pokazuju da su kandidati skoro potpuno izjednačeni, Clinton uporno dovodila u pitanje spremnost njenog rivala da bude u Bijeloj kući.

Pred televizijskim auditorijem za koji se pred početak debate procjenjivalo da bi mogao da broji i 100 miliona gledalaca, Clinton je magnata iz oblasti nekretnina koji je postao rijaliti zvijezda predstavila kao nekoga ko nema veze sa tim šta priča i spreman je da kaže i “lude stvari” kako bi bio izabran.

“Vi živite u vašoj sopstvenoj realnosti”, rekla je Trumpu 68-godišnja kandidatkinja demokrata, optužujući ga da je svoju političku karijeru lansirao koristeći “rasističku laž” da (predsjednik SAD) Barack Obama nije Amerikanac.

AFP navodi da je, dok je Clinton sebe predstavljala iskusnim glasom razuma, Trump igrao snažnog populistu, obraćajući se frustriranim radnicima kojima su dojadili političari i koji traže promjene.

“Da vam kažem nešto, Hillary ima iskustvo. Ali to je loše, loše iskustvo”, kazao je Trump u šaljivom tonu.

On je optužio bivšu državnu sekretarku i nekadašnju prvu damu SAD da je “tipična političarka”.

“Samo priča, a nema akcije. Zvuči dobro, ali ne radi”, rekao je Trump.

Ovaj 70-godišnjak je tokom 15 mjeseci kampanje koja je izazvala duboke podjele bio suočen s teškim pitanjima vezanim za njegov temperament koji je uveo desničarski populizam u američki politički mainstream.

Nakon što su se rukovali i pozdravili s osmjesima na licu, dvoje kandidata brzo je počelo s napadima, Hillary Clinton je kritizirala Trumpovo plaćanje poreza, a newyorški milijarder je bivšu državnu sekretarku optužio da “samo priča, a ništa ne radi”.

Trump je započeo dugo očekivanu debatu na Hofstra na Long Islandu u državi New York u umjerenijem tonu, a u skladu sa tim je svoju čuvenu crvenu kravatu koja označava moć zamijenio plavom koja mu je omogućila da izgleda više kao državnik, navodi AFP.

Ali, kako je “temperatura rasla”, Trump se brzo vratio verbalnim napadima, stalno prekidao Hillary Clinton tokom govora i čak dovodio u pitanju njenu izdržljivost nakon upale pluća.

“Pa, čim on bude proputovao kroz 112 zemalja i ispregovarao mirovni sporazum, prekid vatre, oslobađanje disidenata… ili pak provede 11 sati svjedočeći pred komitetom Kongresa, onda će moći da mi priča o izdržljivosti”, uzvratila je Clinton.

Trump je djelovao da je sve više iritiran tokom debate, pa je u jednom trenutku počeo da prevrće očima i glasno uzdahnuo.

Clinton je Trumpa oslovljavala s “Donald”, a on je nju oslovljavao s ” sekretarka Clinton”.

U anketi koju je CNN uradio nakon debate na uzorku od 521 birača, 62 odsto ispitanika je izjavilo da je Hillary Clinton pobijedila, dok je 27 odsto tvrdilo da je Trump pobjednik.

FENA

Share this post on social media