Đapo: Svim kategorijama stanovništva omogućiti priliku za rad u turizmu

Na Svjetski dan turizma, kao i tokom cijele godine, aktivnostima Federalnog ministarstva okoliša i turizma nastoji se pružiti prilika za rad svim kategorijama stanovništva u sektoru turizma – izjavila je u razgovoru za Fenu resorna ministrica Edita Đapo.

Ovogodišnja tema obilježavanja Dana turizma je „Turizam za sve – promoviranje univerzalne dostupnosti“. U tom cilju Ministarstvo vrši kategorizaciju hotela sa četiri i pet zvjezdica.

–  Pravilnikom pod nazivom „Pravilnik o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine hoteli“ uveli smo obavezu da oni hoteli koji žele biti kategorizirani sa četiri ili pet zvjezdica moraju posjedovati odgovarajuće uslove za osobe s invaliditetom – navodi Đapo.

Dodjelom transfera za razvoj turizma, kaže, da se posebno pozitivnim ocjenjuju oni subjekti koji u svojim prijedlozima za finansiranje njihovih projekata, vode računa o jednakoj zastupljenosti muškaraca, žena i mladih.

– Također, poseban značaj dajemo onim poslovnim subjektima koji su u svom poslovanju društveno odgovorne osobe, koje zapošljavaju, naprimjer, osobe s invaliditetom ili stipendiraju djecu iz socijalno ugroženih kategorija – dodaje Đapo.

U susretima i sastancima s djelatnicima iz sektora turizma  naglašava značaj da pružaju olakšice za studente, penzionere, ugrožene kategorije da bi i njima bio omogućen pristup te uživanje u blagodetima koje pruža turizam.

Govoreći o inkluzivnom turizmu ukazala je na značaj „svakog od nas“, te navela načine da kroz turizam budemo humani i da svim osobama omogućimo pristup njemu.

– Naprimjer, možemo platiti kartu za muzej nekome ko nema novaca da izdvoji za kartu, zatim pomoći slabovidnim i slijepim osobama tako što ćemo izaći sa njima, provesti ih kroz najznačajnije turističke atrakcije i pričati im, dočaravati, ono što mi vidimo – poručuje Đapo.

Za pristup zdravstvenom turizmu, sugeriše,  da možemo kazati prijateljima da novac koji su namjeravali potrošiti za  rođendanski poklon uplate npr. nekoj starijoj osobi, penzioneru, boravak u banji i slično.

Obilježavanje Svjetskog dana turizma održava se i radi ekonomskog prosperiteta, te federalna ministrica okoliša i turizma ističe da Bosna i Hercegovina svake godine bilježi povećanje rasta prihoda od turizma, tako da sve više građana osjeća benefite od ove privredne grane.

– Pokazatelji nam govore da čak i u ekonomskoj krizi jedna od rijetkih grana koja je bilježila pozitivan rast upravo je bio turizam.  Ovakav rast ima multiplicirajući efekat i na ostale grane, od poljoprivrede, odnosno proizvodnje hrane, do građevine, jer dolazi do proširenja smještajnih kapaciteta. Sve veći broj malih i srednjih preduzeća se uvezuje, kako bi pružili usluge i opskrbili rastuće turističko tržište – konstatovala je Đapo.

Po njenom mišljenju, ono što je pozitivno za Federaciju Bosne i Hercegovine jeste sve veća zainteresovanost za planinski i ruralni turizam, tako da se „pruža mogućnost zarade osobama u ruralnim područjima, odnosno dovodi do povećanja prihoda u domaćinstvima koja nemaju nikakva ili nemaju stalna primanja“.

– Kroz planinski i ruralni turizam dolazi i do porasta ekoturizma i podizanja svijesti o važnosti očuvanja zdravog i čistog okoliša za razvoj turizma i povećanje prihoda od istoga – zaključila je u razgovoru za Fenu federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

FENA

Share this post on social media