Lazović: Ustavni sud BiH ne može ukinuti 1. mart kao Dan nezavisnosti i Srbi su podržali nezavisnost BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik može dati nalog Narodnoj skupštini Republike Srpske da pokrene aplikaciju kod Ustavnog suda BiH za preispitivanje 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, ali to ne znači da je u pravu, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine RBiH. 

Lazović je rekao da je 1. mart, kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine datum koji je prihvaćen u redovnoj proceduri u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine 1992. godine putem referendumskog pitanja koje je izglasano, a situacija je bila takva, rekao je, da su 29. februara i 1. marta većinskom voljom građani odlučili da BiH bude nezavisna država.

”Dakle, sve je u skladu sa procedurom i zakonom i u tom kontekstu ne mislim da Ustavni sud BiH može donijeti odluku da je 1. mart neprihvatljiv tim prije što je to praznik koji je na nivou države donešen, bez obzira što ga u RS-u ne prihvataju. Siguran sam da je i dobar procenat građana srpske nacionalnosti izašao na referendum i optužbe da nisu učestvovali građani srpske nacionalnosti ne stoje. Jer, 66 procenata je dovoljan znak da je učestvovao i jedan broj građana srpske nacionalnosti i pored svih zabrana, opstrukcija, blokada koji je SDS tada pravila. Mislim to jer je 1. mart datum koji je kao Dan nezavisnosti prihvatila i tadašnja Evropska zajednica, sadašnja EU, kao i američka administracija koja je 7. aprila priznala nezavisnost BiH”, rekao je Lazović.

Bivši predsjednik Skupštine RBiH rekao je da su to fakti i istorijske činjenice.

”Bolje bi bilo Miloradu Dodiku da pobjegne od 9. januara Dana RS-a koji je haškom presudom Radovanu Karadžiću označen kao udruženi zločinački poduhvat i cjelokupno vodstvo RS-a i vojno i političko je procesuirano u Haagu. Dakle, 9. januar se nikako ne može komparirati sa 1. martom Danom nezavisnosti BiH”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine RBiH.

Naime, predsjednik RS-a je danas najavio kako će od poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a zatražiti da do kraja ove sedmice Ustavnom sudu BiH upute apelaciju za ocjenu ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH.

(AA)

Share this post on social media