BIHAMK – U kotlinama i uz riječne tokove smanjena vidljivost zbog magle

Prema prikupljenim podacima, jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća nesmetano i bez vanrednih ograničenja.

Ponegdje na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozorava se na smanjenu vidljivost, zbog magle. Vozačima se savjetuje da voze oprezno i da drže odstojanje između vozila.

Danas će se izvoditi neophodni radovi u tunelu “Vratnik” na dionici magistralnog puta M-5 Sarajevo-Lapišnica, zbog čega će se saobraćati naizmjenično-jednom trakom.

Do kraćih zastoja dolazi i na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajaju se putni pravci: Bihać-Izačić, Ključ-Mrkonjić-Grad, Bugojno-Novi Travnik, Busovača-Kiseljak, Prozor-Jablanica,  Jablanica-Mostar i Živinice-Šićki Brod.

Povremene polusatne obustave saobraćaja, zbog deminiranja terena, aktuelne su na magistralnim putevima M-1.8 Lončari-Orašje (u blizini mjesta Dusine) i M-4 Teslić-Jelah (na lokalitetu Vrela), kao i na regionalnim putevima R-448 Goražde-Čajniče (kod mjesta Zupčići) i R-465 Maglaj-Zavidovići (Krsno Polje).

Zbog minerskih radova, do povremenih obustava saobraćaja dolazi u vremenu od 14.00 do 14.30 sati na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce na lokalitetu Bočac i u vremenu od 09.00 do 10.00 i od 13.00 do 15.00 sati, na magistralnom putu M-19.3 Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT

Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-1.8

Lončari-Orašje, zbog deminiranja terena na lokaciji Dusine saobraćaj se od 08.00 do 16.00 sati povremeno obustavlja u trajanju do pola sata (uz propuštanja do 15 minuta).

M-4

Teslić-Jelah, zbog deminiranja terena na lokaciji Vrela saobraćaj se od 08.00 do 16.00 sati povremeno obustavlja u trajanju do pola sata (uz propuštanja do 15 minuta).

Simin Han-Kalesija, zbog sanacije mosta preko rijeke Dubnice, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

M-5

Ključ-Mrkonjić-Grad – zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

Bihać-Izačić, zbog izgradnje pješačke staze u naselju Izačić, od 07.00 do 17.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Busovača-Kiseljak (Polje) zbog izvođenja radova na izgradnji pješačke staze, od 08.00 do 18.00 sati povremeno se saobraća jednom trakom.

M-16

Banja Luka-Jajce (na lokalitetu Bočac) zbog izvođenja minerskih radova, svakodnevno od 14.00 do 14.30 sati, dolazi do obustave saobraćaja.

M-16.2

Prozor-Jablanica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz postavljenu privremenu signalizaciju.

M-16.4

Bugojno-Novi Travnik (na lokalitetu Rostovo), zbog sanacionih radova saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

M-17

Jablanica-Mostar, zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Donja Jablanica saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz moguće povremene obustave do 15 minuta.

Topčić Polje-Lašva (Nemila) zbog radova na sanaciji škarpe iznad nivele ceste, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Doboj-Šešlije, (dionica Johovac-Rudanka) zbog izgradnje priključaka magistralnog puta na autoput, saobraćaj je regulisan privremeno postavljenom signalizacijom, čije je poštivanje obavezno.

Maglaj-Doboj (u Misurićima), zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Živinice-Šićki Brod, zbog radova na zamjeni dilatacija na nadvožnjaku preko željezničke pruge vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

M-19.3

Rogatica-Ustiprača (u mjestu Dub) zbog radova na miniranju terena u vremenskom periodu od 09.00 do 10.00 sati i od 13.00 do 15.00 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja.

REGIONALNI PUTEVI

R-407a Velagići-Sanica, zbog radova na asfaltiranju saobraćaj će biti potpuno obustavljen danas i sutra (28. i 29.09.) od 11.00 do 15.00 sati. Alternativni pravci su Velagići-Lanište-Sanica i Pudin Han-Vrhpolje-Sanica.

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) – zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-435 Nevesinje-Berkovići – u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično,  jednom trakom.

R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, u toku su radovi na rekonstrukciji dionice Donja Vogošća-Malešići, zbog čega se na mjestima izvođenja radova saobraća naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

R-445 Bilješevo-Kakanj (Karaulsko polje, općina Kakanj), zbog neophodnih sanacionih radova saobraća se otežano, jednom trakom.

R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, zbog radova na dionici Most na Stavnji-Lješevo saobraća se jednom trakom, naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

R-448 Goražde-Čajniče (u mjestu Zupčići), zbog radova na deminiranju terena u vremenu od 08.00 do 15.00 sati, dolazi do povremenih obustava saobraćaja.

R-454a Bratunac-Drinjača – zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-455a Svatovac-Živinice-Zelenika, zbog rekonstrukcije kolovoza obustavlja se saobraćaj na dionici Živinice (Finali-pruga)-Kulića raskršće (M-18). Saobraćaj se iz pravca Priluka za Živinice preusmjerava preko Ljubača, dok putnička vozila mogu koristiti lokalnu cestu kroz naselje Litve.

R-461 Srebrenik-Bukva, zbog saniranja pružnog prelaza Sladna, danas i sutra (28. i 29.09.) vozila će saobraćati otežano, dok će u petak (30.09.) doći do potpune obustave saobraćaja od 09.00 do 13.00 sati. Za vrijeme obustave putnička vozila mogu koristiti alternativni pravac Rapatnica-Kiseljak, dok će teretna vozila moći koristiti alternativni pravac Srebrenik-Šićki Brod-Gračanica.

R-465 Maglaj-Zavidovići, zbog deminiranja terena na lokalitetu klizište Krsno Polje-Straište (općina Maglaj) od 08.00 do 16.00 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi je potpuna obustava saobraćaja za vozila preko 15 tona nosivosti,  dok ostala vozila saobraćaju lokalnim putem kroz selo Brestvo.

KANTON SARAJEVO

– Zbog izvođenja radova u ulici Obala Kulina bana (od spoja sa mostom Skenderija do spoja sa mostom Drvenija) zabranjen je saobraćaj u lijevoj traci u dozvoljenom smijeru kretanja, dok je druga draga slobodna za saobraćaj.

– Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice na dijelu ulica Ante Babića i Ive Andrića (spoj “X” transferzale i novoizgrađene “A” transferzale), obustavljen je saobraćaj u dijelu ulice Ive Andrića (od raskrsnice sa ulicom Olimpijska do raskrsnice sa ulicom Ante Babića).

-Zbog izvođenja sanacionih radova, usporeno se saobraća u ulicama: Porodice Ribar, Zmaja od Bosne, Donja Mandžina, Mahmutovac,  Sulejmana Omerovića Cara i Kemal Begova, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

FENA

Share this post on social media