FOTO/VIDEO: Prvi turski transformer

Turski inženjeri razvili su autentičnog transformera “Letrons“, automobil koji se pretvara u robota koji pleše, govori, razumije naredbe i kontrolirano pomjera ruke i glavu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi model transformera “Letronsa” nazvan “Antimon“ prestavljen je na Gazi Univerzitetu u Ankari, a prezentirao ga je marketing direktor kompanije “Letvision” i jedan od inženjera učesnika u projektu Turgut Alpagot.

“U formi automobila naš proizvod ima sposobnost kretanja i interaktivne komunikacije govorom. Nakon što se pretvori u robota, ‘Antimon’ razumije vaše komande i odgovara vam glasovno, pokretima šaka, ruku ili glave“, kazao je Alpagot.

“Antimon” funkcionira uz pomoć komandi na daljinsko upravljanje i jedinstven je primjerak robota te vrste. Alpagot je kazao kako inženjerski tim radi na usavršavanju robotskih sposobnosti kako bi mu dodali i sposobnost učešća u saobraćaju, pokrete usta i druge karakteristike.

Alpagot je kazao da je turski brend “Letrons” postao svjetska vijest, jer je video klip sa promocije za 12 dana pogledalo više od 125.000 ljudi u svijetu, a potom su brojne kompanije poslale upit za izlaganje tog transformera.

Ističući kako je u svijetu bilo mnogo pokušaja da se od automobila prave roboti, Alpagot je kazao da su to uglavnom bili proizvodi koji su se sastojali od konstrukcije koja je mijenjala izgled, ali ne i imali sposobnosti koje ima turski proizvod.

Osvrnuvši se i na proces izrade “Letronsa”, Alpagot je kazao da su inženjeri prvo rastavili automobil, a potom unutar njega instalirali konstrukciju robota i adaptirali šasiju automobila toj konstrukciji. I softverska rješenja “Letronsa” djelo su turskih stručnjaka i firmi.

Na izradi prvog modela turskog transformera proteklih osam mjeseci radilo je 12 inženjera i četvorica tehničara. Uključujući šake, prste, ramena i glavu, “Antimon” ima ukupno 48 pomičnih dijelova i može čak i plesati.

(AA)

Share this post on social media